Udiarne 

Udiarne

Už vás omrzely vakuované uzeniny ze supermarketu? Chcete všem ukázat, jak se správně udí maso, zelenina, sýry, nebo ryby? Tak neváhejte a vyberete si z naší bohaté nabídky udírnu Bradley nebo Borniak. Jedná se o nejmodernější a nejvychytanější domácí elektrické udírny, které jsou na českém trhu k dostání. Udírny Bradley a Borniak se vyznačují velkou kapacitou (ty největší pojmou až přes 20 kilo masa!!!) a snadným intuitivním ovládáním, bud manuálního nebo digitálního typu. Maso a další potraviny se udí na velkých kovových roštech, ale u řady modelů lze ryby, klobásy a další rozvěšet na šikovné háčky.

V našich dvou kamenných prodejnách najdete celkem 13 druhů elektrických udíren, které představují to nejlepší na trhu. Máme tu udírny s manuálním či digitálním ovládáním, a to jak od značky Bradley, tak Borniak. Kromě udíren jako takových na vás čeká široký výběr udících štěpek a briket. Celkem máme na výběr 28 druhů udících briket. Najdete tu osvědčené šlágry, jako jsou udící brikety z dubového, třešňového nebo olšového dřeva, ale najdete tu i takové specialitky jako jsou brikety s příchutí zázvoru, švestky nebo speciální „myslivecké“ udící brikety. Všechny udírny vystavené v naší prodejně si můžete prohlédnout od A do Z, a pokud si nebudete něčím jistí, přispěchá vám na pomoc jeden z našich prodavačů, kteří mají udírny Bradley a Borniak v malíku.

na stránku

Údenie v domácich udiarňach

Máte radi údené mäso, ryby, údené syry či dokonca zaúdenú zeleninu a už vás omrzeli vákuované gebuziny pochybného pôvodu, ktoré sú plné éčok a ďalších lahodných písmeniek? Potom prišiel ten pravý čas na obstaranie domácej elektrickej udiarne, vďaka ktorej sa s kupovanými údeninami definitívne rozlúčite. S domácou udiarňou sa navyše môžete pustiť nielen do údenia mäsa, ale zvládnete vyúdiť aj sladkovodné a morské ryby, rôzne druhy syrov (nezabudnite pod ne dať alobal, inak sa vám rozlezú po celej udiarni) a neverili by ste, ako skvele sa v nej údi čerstvá zelenina. Najskôr si ale povieme pár základných informácií o údení mäsa v domácich udiarňach a o domácich udiarňach všeobecne.

Ako vybrať domácu udiareň

Rovnako ako pri výbere záhradného grilu by sa aj v prípade vyberania domácej udiarne malo zohľadniť to, ako často a pre koľko ľudí plánujete údiť a ako veľmi si zakladáte na využívaní moderných technológií. Pokiaľ chcete naštvať všetkých mäsiarov v okolí, budete potrebovať veľkú udiareň, ideálne s možnosťou navýšenia kapacity. Ak si chcete zaúdiť len raz za uhorský rok, vystačíte si s niektorou z menších udiarní. Okrem veľkosti nepochybne budete riešiť dilemu, či je lepšie používať udiareň s klasickým manuálnym ovládaním alebo vyskúšať vymakanú udiareň s digitálnym ovládaním, či dokonca udiareň, ktorú je možné ovládať smartfónom.

Domáca drevená udiareň

Samozrejme, nikto vám nebráni postaviť si na záhrade klasickú drevenú udiareň, akú mávali naši dedovia. Ale ruku na srdce, trúfate si na to? Stavba drevenej udiarne nie je až taká jednoduchá vec, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a vyžaduje určitý stupeň manuálnej zručnosti a stolárske skúsenosti. Budete potrebovať murovaný základ, ohnisko s dlhým dymovodom, samotnú drevenú udiareň, rošty, teplomery, atď. Ďalšou vecou je naučiť sa s domácou udiarňou zaobchádzať. Udržať v udiarni stabilnú teplotu, navyše pri prikladaní kusovým drevom, nie je ľahké. Drevo na údenie môže mať rôznu vlhkosť, veľkosť polien a udržanie nízkej teploty, potrebnej pre údenie mäsa, naozaj nie je jednoduchá záležitosť. Chce to cvik a ideálne roky praxe. Pritom údenie mäsa v domácich udiarňach nemohlo byť nikdy jednoduchšie, a to s domácimi elektrickými udiarňami. Elektrické udiarne, či už manuálne alebo digitálne, sa ľahko ovládajú a veľmi rýchlo sa s nimi naučí zaobchádzať aj úplný začiatočník.

Aký je rozdiel medzi digitálnou a manuálnou udiarňou?

Základný rozdiel medzi manuálnou a digitálnou udiarňou je v spôsobe ovládania. Kým digitálne udiarne sú vybavené jednoduchým, prehľadným displejom, manuálne udiarne sa ovládajú pomocou termostatu s regulačným gombíkom. Manuálnu udiareň jednoducho nastavíte na požadovanú teplotu pomocou regulačného gombíka, zapnete generátor a udiareň a potom sa už nemusíte o nič starať. Pri digitálnej udiarni si všetko navolíte na prehľadnom displeji, prípadne všetky potrebné atribúty (prevádzková teplota, dĺžka údenia a pod.) môžete nastaviť pomocou aplikácie na smartfóne. Pokiaľ sa chcete pohrať s precíznym nastavením teploty, je pre vás ako stvorená udiareň s digitálnym ovládaním. Pokiaľ máte radi nekomplikované ovládanie bez zbytočných taľafatiek, určite sa vám bude páčiť elektrická udiareň s manuálnym ovládaním.

Prenosná mobilná udiareň

Nie je to síce udiareň, ktorú by ste si zbalili do batôžka na rodinný výlet, alebo na ryby, ale do kempu alebo na chalupu sa náramne hodí. Tu môže poslúžiť na vyúdenie čerstvo vylovených pstruhov, alebo na doúdenie špekáčikov od miestneho majstra mäsiara a pod. Rozhodujúcim kritériom pre prenosnú udiareň je čo najnižšia hmotnosť, malé rozmery a "nerozbitnosť". Pri balení udiarne do auta môžete brikety na údenie a ďalšie príslušenstvo uložiť do útrob udiarne vrátane generátora studeného dymu. Kovová debna v tvare kvádra sa zmestí do kufra každého osobného auta bežnej veľkosti, vrátane rybárskych prútov, stanu a nevyhnutnej rybárskej stoličky.

Generátor dymu

Čo je to generátor dymu a ako vlastne funguje? Generátor dymu je základnou jednotkou každej udiarne a mohli by sme ho nazvať aj vyvíjačom dymu. Práve v generátore totiž vzniká aromatický dym z brikiet či štiepky, ktorý slúži na údenie mäsa. Princíp spočíva v tom, že v každom generátore je vykurovacie teliesko, ktoré rozpaľuje brikety či štiepku a pomocou jednoduchého dávkovača posúva tlejúce brikety/štiepku do udiarne. Vzhľadom na to, že generátor má vlastné výhrevné teliesko, môže fungovať aj pri vypnutej udiarni. Generátor nie je s udiarňou pevne spojený a iba sa na ňu nasadzuje, čo výrazne uľahčuje jeho údržbu. Generátor dymu z udiarne jednoducho zložíte a očistíte handrou a obyčajným saponátom.

Údenie studeným dymom

Údenie studeným dymom je spôsob úpravy mäsa založený na pomalom, niekoľkohodinovom (i niekoľkodňovom) údení mäsa pri veľmi nízkej teplote. Doba údenia záleží na type konkrétnej udiarne a na minimálnej výške teploty, akú je schopná vyvinúť. Pri starých drevených udiarňach bol nutný neustály dohľad, aby sa drevo príliš nerozhorelo alebo naopak, nezhaslo. Nezriedka údenie mäsa zabralo aj niekoľko dní, či dokonca celý týždeň. V dnešnej uponáhľanej dobe nepripadá pre väčšinu ľudí tento spôsob údenia do úvahy práve vďaka časovej náročnosti. S našimi elektrickými udiarňami to však pôjde, aj keby ste mali len pár voľných hodín týždenne. Moderné udiarne stačí rozkúriť, nastaviť si potrebné atribúty údenia a nechať bez dozoru pokojne dymiť celú noc. Ráno sa len doplnia brikety, skontroluje sa mäso a môžete ísť veselo do práce. Skrátka, s elektrickou udiarňou nie je pre časovo vyťaženého človeka údenie studeným dymom likvidačné a dá sa praktizovať aj v priebehu pracovného týždňa, nielen cez víkend.