Generátor studeného dymu pre domáce elektrické udiarne Bradley Smoker.
SkladomGenerátor dymu pre udiarne Borniak UW vhodný aj pre samostatné využitie.
SkladomGenerátor dymu pre udiarne Borniak UW z nerezovej ocele je vhodný aj pre samostatné...
SkladomOchladzovač dymu pre domáce elektrické udiarne Borniak z nerezovej ocele.
SkladomGenerátory dymu predstavujú základnú a absolútne nenahraditeľnú súčasť každej domácej udiarne. Je to zariadenie vybavené vyhrievacím telieskom, ktoré spaľovaním brikiet alebo štiepky na údenie vytvára aromatický dym, ktorý potom prechádza celou udiarňou a zaúďuje mäso, ryby, syry a ďalšie potraviny. Aby sa vám s generátormi dymu lepšie pracovalo a aby nedochádzalo k zbytočným komplikáciám, povieme si najskôr, ako na ne. Máme tu pre vás návod na generátor dymu, respektíve jednoduchý pracovný postup, podľa ktorého generátor zostaví aj úplný začiatočník. Keby vám snáď slovný popis nestačil, je tu k dispozícii schéma generátora dymu - plánik zapojenia. S takou výbavou bude zostavenie generátora úplná hračka. V ďalšej fáze si povieme ako vyzerajú správne a jediné štiepky pre generátor studeného dymu a na záver si povieme, ako používať alebo skôr nepoužívať ventilátor ku generátoru dymu.
NÁVOD NA GENERÁTOR STUDENÉHO DYMU BRADLEY
NÁVOD NA GENERÁTOR STUDENÉHO DYMU BORNIAK
Na obrázku nižšie vidíte spôsob ako zapojiť generátor studeného dymu Bradley k telesu udiarne. Na tomto obrázku vidíte spôsob pripojenia k originálnej udiarni, vy ale môžete podobným spôsobom pripojiť generátor k akémukoľvek inému typu domácej udiarne. Pri použití vyvíjača dymu v domácej udiarni platia tie isté prevádzkové a bezpečnostné pravidlá, ako pri použití v originálnej udiarni Bradley. Zdôrazňujeme, že generátor musí byť pevne pripojený k telu udiarne a dotyková plocha medzi generátorom a udiarňou musí byť z nehorľavého materiálu.
V generátoroch studeného dymu Borniak používame vždy a jedine originálne štiepky od rovnakej značky. Tieto štiepky majú ideálnu mieru vlhkosti i veľkosť, ktorá umožňuje bezproblémovú a úplne automatickú prevádzku udiarne. V ponuke sú bukové štiepky, ktoré sú jednoznačne najpoužívanejšie, ďalej štiepky z jelše, duba, brezy a z ovocných stromov, ako je jabloň, čerešňa a slivka. Nedá sa jednoznačne povedať, ktorá príchuť je najlepšia, záleží na tom, čo údite (či bravčové mäso alebo ryby, či snáď syry), odporúčame preto každému jednotlivé príchute v praxi vyskúšať a zvoliť si tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Nech už si však vyberiete akékoľvek štiepky, dajte pozor na ich skladovanie. Podobne ako pri drevenom uhlí na gril, aj štiepky na údenie majú schopnosť nasávať vzdušnú vlhkosť z okolia a preto ich odporúčame skladovať v suchom prostredí, prípadne v uzavretých nádobách alebo vákuových vreckách.
Pri použití generátora studeného dymu v domácich udiarňach majitelia veľmi často inštalujú ku generátoru aj tzv. ventilátor. Tento spôsob rozhodne neodporúčame a to predovšetkým z bezpečnostných dôvodov. Pri údení so zapnutým generátorom dymu sa totiž môže stať, že ventilátor vyvolá príliš veľké prúdenie vzduchu a do udiarne sa dostane veľké množstvo atmosférického kyslíka, v dôsledku čoho môže dôjsť k vznieteniu a to ako štiepky, tak aj zvyškov tukov / mäsa priamo v komore udiarne. Mimochodom dodávame, že žiadny z výrobcov ani Borniak, ani Bradley, vo svojich udiarňach ventilátory nepoužívajú. Dôvod je evidentný - bezpečnosť.
Čo už všetci dobre vieme – domáca udiareň je tradičným av posledných rokoch opäť veľmi obľúbeným...
Pretože sa rýchlo blížia vianočné sviatky a koniec roka, pripomenieme si, ako to v tomto období...
Vybrali ste pod stromček pre manžela zlý obal na gril? Zistil Váš kamarát, že liatinový rošt čo...