Sušené mäso je už od dávnych čias nutrične hodnotná pochúťka, ktorá v súčasnosti opäť získava svojich priaznivcov hlavne z radov cestovateľov, športovcov a vodičov. Začalo sa na nás obracať čoraz viac zákazníkov s otázkou ako urobiť sušené mäso? Sme predsa špecialisti na jedlo a mäso, preto by sme si mali vedieť s touto témou poradiť.
Ako prvú sme si položili otázku: ako sušiť mäso v udiarni? Udiareň je predsa taká väčšia sušička potravín, vysušiť mäso v elektrickej udiarni teda nemôže byť žiadny problém.
Predtým, než sme sa pustili do sušenia mäsa, nasledovali otázky aké mäso vybrať na...
Zobraziť celý textSušené mäso je už od dávnych čias nutrične hodnotná pochúťka, ktorá v súčasnosti opäť získava svojich priaznivcov hlavne z radov cestovateľov, športovcov a vodičov. Začalo sa na nás obracať čoraz viac zákazníkov s otázkou ako urobiť sušené mäso? Sme predsa špecialisti na jedlo a mäso, preto by sme si mali vedieť s touto témou poradiť.
Ako prvú sme si položili otázku: ako sušiť mäso v udiarni? Udiareň je predsa taká väčšia sušička potravín, vysušiť mäso v elektrickej udiarni teda nemôže byť žiadny problém.
Predtým, než sme sa pustili do sušenia mäsa, nasledovali otázky aké mäso vybrať na sušenie? Na sušenie sa vždy používa kvalitné mäso zbavené tuku, ktoré sa počas sušenia zbaví vody, ale rozhodne nestráca na kvalite. Ďalšou na rade bola otázka aké korenie na sušené mäso? Ako dlho sa suší mäso v udiarni? Ako skladovať sušené mäso? A nakoniec ako naložiť mäso na sušenie?
Špeciálne teflónové rošty pre domáce elektrické udiarne Bradley vhodné na sušenie mäsa.
Otázka na tovarNepriľnavá silikónová podložka Bradley Magic Mats pre domáce elektrické udiarne Bradley.
SkladomZosilnený údiaci rošt pre domáce elektrické udiarne Borniak 70.
SkladomÚdiací palice z nerezovej ocele na háčiky pre udiarne Borniak.
SkladomZosilnený údiaci rošt pre domáce elektrické udiarne Borniak 150.
Skladom
Na prípravu toho najlepšieho sušeného mäsa budete potrebovať chudé mäso, z ktorého nebude nutné odrezávať príliš veľa šliach a odpadu. Mäso následne nakrájate rovnomerne na tenké plátky, aby sa všetko mäso sušilo rovnakú dobu. Mäso sa Vám bude výborne krájať na tenučké plátky, keď ho pred krájaním dáte aspoň na pol hodiny do mrazničky. Následne ešte môžete nakrájané kúsky mäsa zľahka rozklepať hladkou časťou tĺčika na mäso. Kúsky je potom nutné naložiť do Vašej obľúbenej marinády a nechať odležať cez noc v chladničke. Mäso umiestnite do teplého prostredia s dobrou cirkuláciou vzduchu. Nám sa najviac osvedčila sušička na mäso v podobe elektrickej udiarne. Dĺžka sušenia sa následne pohybuje medzi 6 – 12 hodinami v závislosti od hrúbky mäsa. Pre dymovú arómu môžete na poslednú hodinu sušenia pustiť do udiarne dym s príchuťou Vašich obľúbených údiacich štiepok.
Mäso vo vnútri udiarne rozmiestnite na údiace rošty najlepšie s použitím silikónovej podložky, aby drobné plátky roštom neprepadli. Pre úsporu miesta môžete využiť drevené špajle, na ktoré mäso zavesíte. V udiarni sa potom môže mäso sušiť dvoma spôsobmi. Rýchlejší a tradičnejší spôsob je za pomoci sušiča jedla. Sušič ženie vzduch do udiarne, ktorá je vyhriata na ideálnu teplotu na sušenie mäsa. Ideálnu teplotu vo vnútri udiarne Vám zaistí vykurovacia špirála rovnako ako pri údení mäsa. Vlhkosť z mäsa spolu s horúcim vzduchom potom mizne horným komínom. Rovnako môžete využiť na sušenie generátor dymu namiesto sušiča. Okrem toho, že sa mäso vysuší, získa aj nezameniteľnú dymovú arómu.
Na začiatok odporúčame začať so sušením hovädzieho mäsa. To sa totiž dá vo väčšine prípadov jesť aj surové. Ďalej je potrebné, aby bolo mäso čerstvé. Z hovädzieho mäsa odporúčame zadné stehno, ktoré má málo tuku a šliach. Ušetrí Vám tak prácu s vykrajovaním. Pre fajnšmekrov odporúčame sviečkovú. Čo sa týka bravčového mäsa môžeme vrelo odporučiť bravčový orech alebo panenku, ktoré budú mať tiež málo odrezkov. Z hydiny je dobré napríklad kuracie mäso, a to konkrétne prsia a medailóniky. Mäso sa na sušenie krája na plátky hrúbky 3 – 6 mm. Aby vám išlo krájanie od ruky, odporúčame dať mäso tesne pred krájaním aspoň na pol hodiny do mrazničky.
Výber korenia v prvom rade záleží na vašej chuti a tiež na druhu mäsa, ktoré chcete sušiť. Ochutenie sušeného mäsa prebieha tak, že sa mäso nechá cez noc odležať v marináde v chladničke. Súčasťou marinády môže byť napríklad:
Možností je veľa a fantázii sa medze nekladú, čo dokazuje aj sušené mäso, ktoré sme pripravili u nás v predajni Tachloviciach, kde sme do marinády pridali varenú kávu. Bohato používané sú aj koreniace zmesi na grilovanie.
Pripravte si dózu a korenie, ktoré budete chcieť použiť na marinádu. Pri nakladaní sa riaďte pomerom 1 kg mäsa na 50 g vášho obľúbeného korenia. Najprv si pripravte marinádu z pripraveného korenia. Všetky koreniny vložte do dózy a premiešajte. Keď bude marináda hotová, vložte do nej plátky mäsa a opäť premiešajte, aby sa marinovali všetky kúsky rovnako. Nakoniec, aby mäso nebolo po sušení príliš tvrdé, prelejte ho jablčným octom s kyslosťou do 5 %, ktorý mäso zároveň zakonzervuje. Dózu s mäsom dajte do chladničky a nechajte odpočívať aspoň 12 hodín odpočívať.
Na sušenie mäsa je potrebná trpezlivosť, pretože prebieha pri nízkych teplotách. Doba prípravy sušeného mäsa sa pohybuje medzi 6 – 12 hodinami v teplotnom rozmedzí 60 – 70 °C. Ako dlho budete mäso sušiť tiež závisí od toho, či máte radi mäso žuvacejšie alebo nie. Aby bolo mäso rovnomerne vysušené odporúčame sem-tam poprekladať rošty.
Všetci to poznáme. To hrozné sklamanie, keď po dlhom hľadaní v špajzy konečne vylovíme pokazené alebo príliš suché sušené mäso. Všetko je o správnom skladovaní. Pokiaľ mäso dobre zabalíte, vydrží Vám vo vynikajúcej kondícii pri izbovej teplote niekoľko mesiacov.
Ako taký základ postačí mäso uchovávať v teplotách 25 – 30 °C a chrániť ho pred svetlom. Voľba obalu sušeného mäsa potom záleží na tom, za ako dlho ho plánujete zjesť.
Pri kratšom čase skladovania, cca do 14 dní, si vystačíte s obyčajným papierovým vreckom. Na takúto krátku dobu skvele poslúži aj polypropylénové vrecko, ktoré zároveň chráni mäso pred vodou a v kombinácii s absorbérmi kyslíka dobu trvanlivosti mäsa v porovnaní s papierovým vreckom ešte o niečo predĺži.
Vákuum – ak vrecko s mäsom zbavíte prebytočného vzduchu, vydrží Vám až štyri mesiace. Na to je však potrebné vlastniť vákuovačku. Aby ste mäso zbavili všetkej vlhkosti, môžete ho na dva dni vložiť do papierového vrecka a až potom zavákuovať. Úbytok vlhkosti ešte predĺži trvanlivosť mäsa. K mäsu do fólie môžete opäť prihodiť absorbér kyslíka, pokiaľ potrebujete mäso uchovať čo najdlhšie.
Mäso môžete po sušení vložiť do mrazničky a predĺžiť tak jeho trvanlivosť na maximum. Skladované mäso v mrazničke vydrží 7 – 12 mesiacov. Ak je zavákuované, môžete ho dať do mrazničky ihneď. Mäso v obyčajnom igelitovom vrecko alebo v akomkoľvek inom obale, v ktorom je vzduch, umiestnite do vzduchotesnej krabičky, aby nedošlo k poškodeniu mrazom. Aby ste mali prehľad, ako dlho v mrazničke leží, odporúčame naň písať štítky s dátumami.
Vybrali ste pod stromček pre manžela zlý obal na gril? Zistil Váš kamarát, že liatinový rošt čo...
Vianoce sa blížia a my sme pre vás pripravili skvelý výber vianočných darčekov, ktoré potešia...
Chcete grilovať ako MasterChef? Tereza Vyhlídalová, finalistka súťaže MasterChef Česko, nám na...