Udiarne Smoky Fun 

Udiarne Smoky Fun

Tak toto musíte vidieť na vlastné oči! Záhradné grily s udiarňou Smoky Fun vás zaujmú nielen svojimi rozmermi a masívnym prevedením, ale hlavne tým, ako šikovne kombinujú prednosti domácich udiarní a klasických záhradných grilov. Môžete ich využívať na priame i nepriame grilovanie, ale zároveň v nich môžete aj údiť a to súbežne s grilovaním.

Vďaka masívnej konštrukcii a veľkým grilovacím a údiacim roštom sú grily s udiarňou použiteľné nielen na záhrade pri rodinných akciách alebo pri posedení s priateľmi, ale uplatnenie nájdu aj v reštauračnej prevádzke alebo na kúpaliskách, futbalových štadiónoch a na ďalších miestach, kde je dopyt po nejakej tej údenej alebo grilovanej dobrote. So záhradným grilom s udiarňou sa môžete nebojácne a bez hanby pustiť do grilovania tony steakov, hromady klobások a bravčových kolienok.

A ak by sa vám nechcelo práve grilovať, môžete sa pustiť do údenia a buď s pomocou kusového dreva, alebo štiepok na údenie môžete pre seba a svojich blízkych vyúdiť rôzne salámy, syry, bravčové rebrá, zeleninu alebo i ryby. Užite si pravé, rustikálne grilovanie.

Ohnisko k udiarni

Ohnisko k udiarni je umiestnené v spaľovacej komore a má podobu masívneho nerezového roštu. Ako palivo sa používa kusové drevo z buku, jelše alebo z ovocných stromov ako sú slivka, jabloň, čerešňa, či hruška. Mliečny, aromatický dym vzniknutý spaľovaním dreva v ohnisku potom prechádza celým priestorom udiarne a grilovacími komorami, pričom provonia a zároveň ohrieva mäso i ďalšie potraviny určené na údenie.

Gril lokomotíva s udiarňou

Vďaka masívnej konštrukcii z lakovanej ocele, valcovitej udiarni s komínom a zásobníku na palivové drevo si grily s udiarňou Smoky Fun vyslúžili prezývku „mašinky" alebo tiež „lokomotívy". A naozaj, pri troche fantázie grily s udiarňou Smoky Fun skutočne na diaľku pripomínajú staré parné lokomotívy. Na rozdiel od nich však naše grily s udiarňou nespaľujú čierne uhlie, ale krásne voňavé drevo a namiesto štipľavého dymu vyludzujú mliečne hustý a silne aromatický dym, ktorým prevoňaju klobásy, salámy, rebierka, syry a ďalšie dobroty vhodné na zaúdenie.

Údenie mäsa v domácich udiarňach

Údenie mäsa v domácich udiarňach a výroba domácich údenín sa v našej krajine teší veľkej obľube. Údenie mäsa v domácich udiarňach sa zvyčajne spája s klasickou slovenskou zabíjačkou, ale sú aj ďalšie príležitosti kedy si ľudia v slovenských mestách a dedinách s chuťou doprajú podomácky vyrobené údeniny. Niektorí si udiareň postavia vlastnoručne z dreva, ale čoraz viac amatérskych údenárov dáva prednosť udiarňam elektrickým a tí konzervatívnejší záhradným grilom s udiarňou, ako sú napríklad naše Smoky Fun Big Chief - veľké grily s masívnou konštrukciou doplnené o trojposchodovú udiareň s vlastným komínom a teplomerom pre jednoduché sledovanie teploty vnútri grilu / udiarne.

Údenie mäsa teplým dymom

Údenie mäsa teplým dymom, by sa dalo označiť za tzv. klasické údenie. Prevádzková teplota, ktorú je potrebné v udiarni dosiahnuť, by sa mala pohybovať približne od 35 do 85 ° C. Dôležitá je tiež práca s vetracími prieduchmi, ktoré ovplyvňujú cirkuláciu teplého vzduchu v grilovacej a údiacej komore. Tie by nemali byť úplne zatvorené, aby sa neudusil oheň zapálený v spaľovacej komore, ale prieduchy by nemali byť ani veľmi otvorené, aby v grile s udiarňou nevznikol príliš veľký ťah. Drevo by potom prehorelo príliš rýchlo a mäso by sa poriadne nevyúdilo.

Údenie studeným dymom

Okrem údenia teplým dymom je možné používať grily s udiarňou Smoky Fun aj na údenie studeným dymom. To sa vyznačuje, ako už názov napovedá, výrazne nižšou prevádzkovou teplotou a tým pádom dlhšou dobou údenia. Pri údení studeným dymom v griloch Smoky Fun Big Chief je potrebné v grile udržiavať pokiaľ možno čo najnižšiu teplotu (priemerná teplota pri údení studeným dymom sa pohybuje medzi 20-30 ° C). To dosiahnete jednak tým, že do spaľovacej komory, ktorá slúži ako ohnisko, dáte menšiu dávku dreva, ale hlavne treba dostatočne regulovať teplotu pomocou vetracích prieduchov, aby v grile nevznikla príliš veľká horúčava. Doba údenia sa pohybuje rádovo v desiatkach hodín, záleží na tom koľko a aké veľké kusy mäsa chcete údiť.