Pohodové údenie s domácimi udiarňami Borniak

Máte radi údeniny? Láka vás predstava urobiť si vlastné čabajské klobásy, uhorské salámy a ďalšie údenárske lahôdky? Nechce sa vám každý rok stavať novú drevenú udiareň? Potom ste na správnom mieste, pretože naše nové elektrické udiarne Borniak sú pre vás ako stvorené. 

Analógové a digitálne udiarne

Domáca elektrická udiareň sa skladá zo skrine na údenie, v ktorej sú police pre rošty na údenie a lišty na háčiky, a z ovládacieho panela a generátora dymu, ktorý sa k udiarni pripája z ľavej strany v spodnej časti. Generátor je rovnako ako udiareň vybavený vlastnou vykurovacou špirálou, ktorá v priebehu údenia spaľuje drevené štiepky a vytvára tak aromatický dym, ktorý rovnomerne prestupuje celou udiarňou. Udiareň a generátor dymu sú navzájom nezávislé a môžu fungovať súbežne aj samostatne. To sa hodí napríklad pri údení studeným dymom, kedy môžete silnejšiu vykurovaciu špirálu v udiarni vypnúť a nechať bežať len výhrevné teliesko v generátore. V našej aktuálnej ponuke nájdete celkovo šesť elektrických udiarní Borniak, dve analógové a štyri digitálne. Okrem základného delenia na analógové a digitálne udiarne sa jednotlivé modely líšia aj veľkosťou, respektíve objemom a prevedením plášťa. V našej ponuke tak nájdete udiarne s objemom 70 a 150 litrov a udiarne s nerezovým a aluzinkovým plášťom. Do malej udiarne sa zmestí 10 kilogramov mäsa, do veľkej až 20 kilogramov mäsa. 

Ako sa udiarne ovládajú?

A ako taká analógová udiareň funguje? Jednoduchšie to už byť ani nemôže. Jednoducho zapojíte udiareň do siete, do zásobníka generátora dymu nasypete dávku štiepok na údenie, rozmiestnite na rošty a háčiky mäso, salámy, klobásy a pod., zapnete udiareň a potom už to ide ako po masle. Oproti tomu digitálne udiarne majú na ovládacom paneli prehľadný displej, kde si môžete nastaviť požadovanú prevádzkovú teplotu. Displej zároveň ukazuje skutočnú aktuálnu teplotu vnútri udiarne. Vďaka tomu môžete v udiarni ľahko udržiavať potrebnú prevádzkovú teplotu počas celého údiaceho procesu a to bez výraznejšej námahy. A ako je to s palivom? Jeden balíček s dvoma litrami drevených štiepok vydrží zhruba na 8 hodín údenia. 

Jednoduchá údržba

Veľkou výhodou domácich elektrických udiarní je ich intuitívne ovládanie, ktoré si osvoja ako skúsení údenári, tak aj úplní nováčikovia, ktorí s údením nemajú žiadne skúsenosti. Potešujúca je tiež možnosť ľahkého čistenia. Ak budete udiareň čistiť pravidelne po každom údení, vystačíte si pri odstraňovaní nečistôt s obyčajnou kryštalickou sódou, hubkou alebo handričkou a teplou vodou. Vyberateľné časti udiarne, ako sú rošty, háčiky, lišty a plech na odkvapkávanie môžete dať aj do umývačky riadu.

Analógové udiarne s aluzinkovým plášťom


Digitálny udiarne s aluzinkovým plášťom


Digitálny udiarne s nerezovým plášťom

ako-zostavit-udiaren
miska-na-popol-zo-stiepky
komin-elektricke-udiarne
ovladaci-panel-elektricke-udiarne
udene-makrely-v-udiarni-borniak