Udiarne na ryby 

Udiarne na ryby

Ste vášnivým rybárom a chcete si vyúdiť najčerstvejšie úlovky? Už vás omrzelo kupovať údenú makrelu v supermarkete? Máte v obľube sladkovodné aj morské ryby? Ak áno, určite Vám padne do oka jedna z našich udiarní na ryby. Udiareň na ryby je na prvý pohľad rovnaká udiareň ako každá iná, ale aj táto udiareň má určité špecifiká a parametre. Je potrebné, aby udiareň mala kompaktné rozmery a ľahko sa s ňou manipulovalo.  

Ideálnou udiarňou je práve preto elektrická a kompaktná Bradley Smoker 4 alebo Borniak 70, tieto udiarne budú Vašim ideálnym parťákom. V udiarni môžete kombinovať údenie na hák...

Zobraziť celý text

Ste vášnivým rybárom a chcete si vyúdiť najčerstvejšie úlovky? Už vás omrzelo kupovať údenú makrelu v supermarkete? Máte v obľube sladkovodné aj morské ryby? Ak áno, určite Vám padne do oka jedna z našich udiarní na ryby. Udiareň na ryby je na prvý pohľad rovnaká udiareň ako každá iná, ale aj táto udiareň má určité špecifiká a parametre. Je potrebné, aby udiareň mala kompaktné rozmery a ľahko sa s ňou manipulovalo.  

Ideálnou udiarňou je práve preto elektrická a kompaktná Bradley Smoker 4 alebo Borniak 70, tieto udiarne budú Vašim ideálnym parťákom. V udiarni môžete kombinovať údenie na hákoch a roštoch. Údiť sa dá naozaj čokoľvek, a to platí aj v tejto situácii. Z rýb sa najčastejšie údi losos, makrela, kapor, ale samozrejme nie je problém vyúdiť úhora alebo platesu. Avšak, je nutné podotknúť, že údenie rýb nie je časovo extrémne náročné a údená ryba vám v špajzy nevydrží mesiac, preto odporúčame vyúdenú rybu na okamžitú konzumáciu.

Ukázať 25 - 32 z 32 produktov
na stránku

ÚDENIE RÝB  

Údenie patrí k najstarším úpravám jedla, čo sa týka predĺženia trvanlivosti. Žiadna výnimka sa nekoná ani v prípade rýb, a teda musíme povedať, že vyúdené ryby sú skutočná delikatesa. Ryba vďaka údeniu získa veľmi aromatickú chuť a vôňu. Ryby sa dajú vyúdiť v pomerne krátkom čase, čo v dnešnej uponáhľanej dobe mnohí z nás ocenia. Údenie rýb nie je nijako náročné a hravo ho zvládnu aj úplní začiatočníci.  

Ako vybrať udiareň na ryby?

udiareň na ryby

Údenie je činnosťou, kde sa rozhodujeme a konáme podľa osobných preferencií – každý údi inak a niečo iné. To isté platí aj pri výbere udiarne. Niekto údi ryby v drevenej alebo murovanej udiarni, niekto má radšej menšie transportné udiarničky. Povedať, že jedno alebo druhé je lepšie alebo horšie sa nedá. Osobne súhlasíme s menším prevedením udiarne. Množstvo rýb totiž väčšinou nie je také, aby sme zaplnili veľkú domácu udiareň a rybu je potrebné včas skonzumovať. Malá udiareň sa Vám bude aj lepšie prevážať, čo sa týka údenia napr. čerstvých úlovkov priamo z rieky alebo rybníka. Pre nás osobne sa ako najlepší variant javí menšia elektrická udiareň napr. značky Bradley alebo Borniak.

Ako pripraviť rybu na údenie?

udiareň na ryby

Rybu je potrebné pred údením poriadne očistiť, zbaviť šupín a v neposlednom rade vypitvať. Ak údite rybu vcelku, nechávajte ju aj s hlavou. Veľkosť ryby sa dá upraviť naporciovaním napríklad na filety alebo oku viac lahodiacu podkovu. Ak máte šikovnú udiareň, časť rýb je možné zavesiť na háky, a časť rýb naporciovať na filety a umiestniť na rošt. Či už rybu zavesíte alebo položíte, treba ju značne roztvoriť. Nebojte sa ju pokojne na chrbte trochu narezať, aby sa soľ alebo rôsol dostali do celej svaloviny. Menšie ryby stačí nasoliť niekoľko hodín pred údením. Väčšie ryby je potrebné naložiť do soľného roztoku, takzvaného láku. Pomer soli a vody si treba odskúšať a nájsť hranicu, ktorá bude pre Vás ideálna. Pred samotným údením treba ryby opláchnuť výhradne pitnou studenou vodou, aby sa zvyšky soli a uvoľnených štiav vyplavili. Medzi ďalšie obľúbené a chutné korenie na ryby patrí cesnak, citrón, ligurček aj borievka.

Ako rybu dokonale vyúdiť?

udiareň na ryby

Ryby je možné údiť studeným aj teplým dymom. Pri studenom dyme cca 20-25 °C ryby síce získavajú dlhšiu trvanlivosť, čo je pozitívny a chcený efekt, avšak, táto trvanlivosť je vykúpená pomerne veľkou slanosťou rýb. Takto vyúdenú rybu môžeme použiť pri príprave ďalších jedál, napríklad nátierok alebo šalátov. Pri údení teplým dymom je dobré mať rybu nasolenú, v prípade väčších kúskov naloženú v soľnom láku. Zjednodušene by sa dalo povedať, že údenie teplým dymom má tri časti. Začínate menšou teplotou cca 50-55 °C, aby sa ryba zbavila vody a celkovo sa vysušila. V druhej časti by malo prebiehať tepelné upravenie ryby, približne okolo 80 °C. Konečná fáza je opäť pri nižších teplotách. Pri tomto kroku sa ryba vyfarbuje do zlatého až hnedého odtieňa a získava svoju jedinečnú arómu. V závislosti od výberu druhu ryby a jej množstva sa údenie priemerne pohybuje od 2 do 4 hodín.

Aké ryby sú vhodné na údenie?

udiareň na ryby

Údiť sa dá naozaj čokoľvek. Pri údení nezáleží, či sa jedná o sladkovodnú alebo morskú rybu. Medzi najznámejšie ryby vhodné na údenie sa radí makrela, losos, pstruh. Úplne bez problémov sa dá údiť aj kapor, ktorý sa na Slovensku aj v Čechách teší veľkej obľube. Menej známejší sú údení sumci, úhory, šťuky, tresky, tolstolobik alebo platesy. Nenechajte sa zmiasť, taký údený úhor je úplná delikatesa. Na údenie rýb odporúčame využiť drevo alebo drevenú štiepku jelše, ktorá rybám dodá jedinečnú arómu. Za zmienku určite stojí aj sladšia príchuť, napr. čerešňa, jablko. Chute sú rôzne, preto je potrebné si ich vyskúšať a nájsť to „pravé orechové“.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít