Voňavé zapečené zemiaky

Voňavé zapečené zemiaky

Počet porcií: 4
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 - 40 minút

Suroviny:

  • 8 stredných zemiakov nakrájaných na plátky
  • 1 veľká červená cibuľa nakrájaná na plátky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • trochu citrónovej kôry
  • soľ, korenie
  • olej

Postup: K príprave voňavých zemiakov na grile si nachystáme umyté stredne veľké zemiaky, ktoré nakrájame na plátky. Ďalej potrebujeme červenú cibuľu, cesnak, štipku citrónovej kôry, soľ, korenie a olej. Ešte potrebujeme alobalové štvorce z alobalu vhodného na grilovanie. Zemiaky nakrájame na rovnako hrubé plátky, na osobu budeme potrebovať 2 - 3 kusy. Dbáme na rovnakú veľkosť dielikov zemiakov, pri grilovaní sa budú rovnako prepekať. Nestane sa nám, že by jeden bol tvrdý a jeden prepečený. Väčšiu cibuľu nakrájame na úhľadné polmesiačiky. Na jednu osobu počítajme s polovicou cibule. Pečená cibuľa zemiaky pekne prevonia. Plátky zemiakov naukladáme na stred alobalu, poukladáme polmesiačiky cibule, osolíme a okoreníme. Na jemnom strúhadle nastrúhame kôru z bio citróna. Zemiaky posypeme - počítame tak pol lyžičky na jednu osobu. Naskladané zemiaky s cibuľou, osolené a okorenené pokvapkáme olejom. Môžeme pridať ešte aromatické zelené bylinky ako tymián a rozmarín, ktoré dodajú zemiakom intenzívnu vôňu. Zelené bylinky, prípadne tymián otrháme z pevných stopiek. Potom ich ešte môžeme rozmlieť medzi prstami. Dve protiľahlé strany alobalu dáme k sebe, zatočíme a pevne pritlačíme. Z oboch strán zabalíme rovnakým spôsobom. Všetky spoje riadne stlačíme a môžeme pristúpiť ku grilovaniu. My sme pri grilovaní použili gril na drevené uhlie Weber One-Touch Premium 57, pri rozpaľovaní grilu bol použitý zapaľovací komín Weber. Zemiaky grilujeme po dobu cca 30 minút. Grilujeme na priamom žiare v strede grilu, pod poklopom. Grilované zemiaky servírujeme tak, že alobalové balíčky len rozbalíme, upravíme do podoby mištičky, dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a paradajkami. Podávame teplé ako ľahkú večeru či ako prílohu ku grilovanému mäsu. Ďalším možným spôsobom servírovania je servírovanie štýlovo na drevenom lopári.

K príprave voňavých zemiakov na grile si pripravíme umyté stredné zemiaky, ktoré nakrájame na plátky. Ďalej potrebujeme červenú cibuľu, cesnak, štipku citrónovej kôry, soľ, korenie a olej. Ešte potrebujeme alobalové štvorce z alobalu vhodného na grilovanie.
Zemiaky nakrájame na rovnako hrubé plátky, na osobu budeme potrebovať 2 - 3 kusy. Dbáme na rovnakú veľkosť dielikov zemiakov, pri grilovaní sa budú rovnako prepekať. Nestane sa nám, že by jeden bol tvrdý a jeden prepečený.
Väčšiu cibuľu nakrájame na úhľadné polmesiačiky. Na jednu osobu počítajme s polovicou cibule. Pečená cibuľa zemiaky pekne prevonia.
Plátky zemiakov naukladáme na stred alobalu, poukladáme polmesiačiky cibule, osolíme a okoreníme. Na jemnom strúhadle nastrúhame kôru z bio citróna. Zemiaky posypeme - počítame pol lyžičky na osobu.
Naskladané zemiaky s cibuľou, osolené a okorenené pokvapkáme olejom. Môžeme pridať ešte aromatické zelené bylinky ako tymián a rozmarín, ktoré dodajú zemiakom intenzívnu vôňu.
Zelené bylinky, v našom prípade tymián otrháme z pevných stopiek. Môžeme ešte rozmlieť medzi prstami.
Dve protiľahlé strany alobalu dáme k sebe, zatočíme a pevne pritlačíme.
My sme pri grilovaní použili gril na drevené uhlie Weber One-Touch Premium 57, pri rozpaľovaní grilu bol použitý zapaľovací komín Weber.
Zemiaky grilujeme po dobu cca 30 minút. Grilujeme na priamom žiare v strede grilu, pod poklopom.
Grilované zemiaky servírujeme tak, že alobalové balíčky len rozbalíme, upravíme do podoby mištičky, dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a paradajkami. Podávame teplé ako ľahkú večeru či ako prílohu ku grilovanému mäsu.