Grilovaný baklažán s cesnakom

Grilovaný baklažán s cesnakom

Počet porcií: 2 - 4
Náročnosť: jednoduché
Čas prípravy: 25 minút + 15 minút marinovanie

Suroviny:

  • 1 - 2 baklažány
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej (1 - 2 dcl)
  • soľ
  • čerstvá bazalka


Postup: Čerstvý baklažán dôkladne umyjeme a osušíme. Z baklažánu nakrájame tenké kolieska do 0,5 cm hrúbky, tie rozložíme na rovnú plochu, osolíme a necháme 15 minút odpočinúť. Pustenú tekutinu osušíme pláteným obrúskom. V miske zmiešame olej s rozotretým alebo nadrobno nakrájaným cesnakom a nasekanou čerstvou bazalkou. Takto pripravenou marinádou jednotlivé kolieska dôkladne potrieme, vložíme späť do misy a necháme 15 minút marinovať. Grilujeme pozvoľna priamo na grilovacom rošte po dobu 5 - 10 minút. Vhodné ako príloha ku grilovanému mäsu. Možno podávať ako ľahkú večeru pre milovníkov zdravej výživy.

K príprave grilovaného baklažánu potrebujeme umyté a osušené baklažány, rozotretý cesnak, olivový olej, soľ, čerstvú nasekanú bazalku.
Umytý a osušený baklažán nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Rozložíme na rovnú plochu a posolíme. Necháme 10 minút stáť, prebytočnú tekutinu odsajeme pláteným obrúskom. Baklažán máme teraz pripravený na marinovanie.
V menšej miske zmiešame olej, rozotretý cesnak a nasekanú bazalku. V tejto marináde necháme baklažán marinovať približne 15 minút.
Jednotlivé plátky vkladáme pomocou grilovacích klieští Weber na rozpálený rošt grilu. My sme pri grilovaní používali nepriame grilovanie nad grilom Weber Q 320, rošt bol pred začatím grilovania ošetrený Weber BBQ olejom.
Jednotlivé plátky pokladáme na rozpálený rošt v dostatočnej vzdialenosti od seba, aby sa nám lepšie obracali. Niekoľkokrát skontrolujeme a obrátime, aby sme nemali baklažán horký. Z grilu zložíme vo chvíli, keď sú na plátkoch naznačené zlatohnedé mriežky.
Na fotografii je vidieť ukážku grilovania baklažánu na plynovom grile Weber Q320. Tento gril je veľmi obľúbený pre možnú rýchlu reguláciu teploty a zmeny spôsobu grilovania z priameho na nepriame a naopak.
Vo voľnej chvíli, keď sa baklažán griluje, máme dostatok času na prípravu studenej omáčky. Zmiešaním kyslej smotany popr. bieleho jogurtu s cesnakom, soľou a korením získame rýchly a chutný doplnok ku grilovanému baklažánu.
Grilované baklažány servírujeme teplé so studenou smotanovou alebo jogurtovou omáčkou. Dozdobíme čerstvou zeleninou.