Grilovaný baklažán

Grilovaný baklažán

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná
Doba prípravy 30-40 minút

Suroviny:

  • 1 väčší baklažán nakrájaný na plátky
  • 10 dkg šunky
  • 1 vajce
  • strúhanka z 1,5 rožku alebo žemle
  • 4 lyžice mlieka
  • soľ
  • 10 dkg obľúbeného nastrúhaného syra
  • trochu oleja


Postup: Tenko nakrájané plátky baklažánu posolíme a necháme cca 15 minút odpočinúť. Vlhkosť z baklažánu osušíme obrúskom. Jednotlivé plátky osolíme a grilujeme na stredne rozpálenom grile z oboch strán po dobu 2-3 minút. Priebežne otáčame dovtedy než sa na plátkoch vytvoria typické hnedé mriežky. Ugrilované plátky odložíme bokom na nahriaty tanier. Keď máme hotové základné plátky, môžeme začať s prípravou náplne. Do väčšej misy nasypeme strúhanku, pridáme vajcia, mlieko a najemno nakrájanú šunku. Všetko dôkladne premiešame, dochutíme soľou a korením kým nám nevznikne stredne tuhá hmota, ktorou budeme baklažán plniť. Grilované plátky rozložíme na rovnú podložku. Lyžicou kladieme na kolieska náplň, jednu tretinu náplňou nepotierame. Naukladáme dve potreté kolieska na seba, priklopíme tretím nepotretým. Znovu vložíme prehriať do grilu. Na spevnenie môžeme použiť špáradlá. Hotové horúce vežičky nakoniec posypeme strúhaným syrom. Servírujeme so zeleninovou oblohou.

Pred začatím grilovania si pripravíme súmerný väčší baklažán, šunku, vajcia, strúhanku, mlieko, soľ, korenie, nastrúhaný syr. Zeleninu dôkladne umyjeme a osušíme. V prípade, že nemáme šunku možno použiť aromatickejšiu anglickú slaninu.
Umytý a osušený baklažán nakrájame na rovnako hrubé plátky nie hrubšie ako 0,5 cm. Pri rovnakej hrúbke baklažánu bude aj doba grilovania jednotlivých kúskov rovnaká.
Nakrájané plátky rozložíme na rovnú podložku osolíme a necháme 15 minút odpočinúť. Prebytočnú tekutinu z baklažánu odsajeme pláteným obrúskom.
Jednotlivé plátky baklažánu vkladáme na stredne rozpálený gril. My sme pri príprave použili plynový gril Weber Q320, ktorý sa nám veľmi osvedčil vďaka možnosti rýchleho výberu priameho alebo nepriameho grilovania. Na rošt grilu sme vopred použili Weber BBQ olej zo slnečnicového oleja.
Jednotlivé plátky rozložíme s medzerami na grilovaciu plochu grilu, z každej strany grilujeme po dobu 2-3 minút kým sa nezačnú objavovať typické zlatohnedé mriežky. Pri ukladaní sme použili grilovacie kliešte Weber.
Príprava na plynovom grile Weber Q320 nám umožnila rýchlu reguláciu teploty, aby sme tenké plátky baklažánu neprepálili.
Plátky baklažánu priebežne kontrolujeme a podľa potreby otáčame. Zlatohnedé mriežky na svetlom baklažáne vyzerajú veľmi efektne. Dbáme na ľahké zhnednutie, aby nebol výsledok horký.
K príprave náplne si pripravíme šunku, vajcia, strúhanku, mlieko, soľ, korenie. Do veľkej misy vsypeme strúhanku, pridáme vajce, prilejeme mlieko, nakrájanú šunku, ktorú môžeme nahradiť tiež anglickou slaninou. Dochutíme soľou a korením. Vymiešame stredne tuhú náplň.
Mlieko prilievame postupne malým pramienkom, kým nemá hmota správnu konzistenciu. Viac saje strúhanka z tvrdého pečiva než strúhanka z pečiva 1 - 2 dni starého.
Zmes dôkladne premiešame, postupne zapracujeme všetky suroviny. Mlieko pridávame postupne, aby sme nemali náplň riedku. Nesmie z plátkov stekať.
Ak sa podarí, že je náplň redšia, možno pridať ešte strúhanku. V opačnom prípade, prilejeme trochu mlieka.
Hotovú náplň odložíme nabok. Vyberieme plátky baklažánu z grilu. Túto náplň kladieme na teplé plátky, budú sa ešte raz zapekať v grile.
Dve tretiny grilovaných plátkov potrieme pripravenou plnkou. Jednu tretinu odložíme nabok. Naukladáme na seba a nakoniec dáme koliesko baklažánu bez náplne.
Grilované baklažány rozložíme na doštičku alebo inú rovnú podložku. Jednu tretinu odložíme nabok.
Plátky baklažánov s náplňou vrstvíme po dvoch na seba. Prikryjeme tretím bez náplne. Takto poskladáme všetok baklažán.
Jednotlivé zložené vežičky vložíme znovu na rozpálený rošt grilu. V našom prípade sme grilovali na plynovom grile Weber Q320 metódou nepriameho grilovania tak, aby sa prepiekla náplň vo vnútri.
Veľká plocha grilu Weber Q 320 umožňuje prípravu pokrmu pre väčší počet stravníkov. Baklažány necháme prepekať približne 10 - 12 minút. Hotové posypeme strúhaným syrom a servírujeme teplé.
Grilovaný baklažán servírujeme teplý ako ľahkú letnú večeru. Môžeme doplniť obľúbeným dresingom či len kyslou smotanou dochutenou soľou, korením a čerstvými bylinkami.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít