Grilované závitky z cukety

Grilované závitky z cukety

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredne ťažké
Doba prípravy: 45 minút

Suroviny:

  • 3 malé cukiny
  • 30 dkg tvarohového syra s bylinkami (môže byť aj bez príchute, do ktorého vmiešame bylinky zo záhradky)
  • 10 dkg zelených olív s papričkou
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • soľ, korenie

Postup:

Mladé cukety nakrájame pozdĺžne na tenké plátky, ktoré potrieme olejom, osolíme a okoreníme. Na grile upravujeme z každej strany po dobu 3 minút. Hotové necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme náplň. Do misky dáme syr, k nemu pridáme kyslú smotanu, jemne nasekané olivy, popr. ešte zelené bylinky a zľahka premiešame. Syr natrieme na studené cukety, zatočíme a vytvoríme tak malé roládky, ktoré prepichneme špáradlom. Naukladáme na tanier a upravíme. Tento pokrm je vhodný ako predjedlo či ľahká večera.

U závitkov z cukety potrebujeme cukety, tvarohový syr, kyslú smotanu, zelené olivy s papričkou, olivový olej, soľ a korenie. U náplne môžeme použiť syr s bylinkami alebo bez príchute, ochutený vlastnými výpestkami zo záhradky.
Cuketu nakrájame na plátky nie hrubšie ako 0,5 cm. Dbáme na to, aby boli plátky rovnaké. Budú sa aj rovnako dlho grilovať.
Plátky cukety osušíme pláteným obrúskom, rozložíme na rovnú podložku, potrieme olejom, osolíme a okoreníme.
Okorenené plátky vkladáme opatrne na rošt grilu. V našom prípade sme použili kotlový gril na drevené uhlie Weber One-touch Premium 57 cm. Plátky kladieme ľubovoľne priamo na očistený rošt.
Plátky cukety kladieme s použitím grilovacieho náčinia Weber Style na rozpálený rošt kotlového grilu. Otáčaním o 180 stupňov sa nám na plátkoch vytvoria pekné opečené mriežky.
Pri príprave náplne vezmeme malú misku, do ktorej vložíme syr, kyslú smotanu, bylinky, osolíme a podľa chuti okoreníme. Prisypeme nadrobno nasekané olivy.
Pri krájaní olív dbáme na to, aby sme mali kúsky rovnomerné. U plnených olív vmiešame aj nasekanú papričku, ktorá tvorí náplň olivy. Pre obmenu môžeme použiť aj ďalšie druhy olív.
V miske zmiešame tvaroh s kyslou smotanou, jemne nasekanými olivami, bylinkami. Môžeme podľa chuti dosoliť a dokoreniť. Pre obmenu môžeme do plnky pridať aj strúhaný tvrdý syr.
Nastrúhaním tvrdého syra získame jednu z mnohých možných obmien náplne závitkov z cukety.
Plátky cukety na závitky musia byť úplne vychladnuté, inak by nám náplň vytekala. Na jednom plátku vyskúšame, akú veľkú porciu ochuteného syra je možné zabaliť do plátku, bez toho, aby vytekal z bokov.
Na vychladnuté plátky cukety kladieme kávovou lyžičkou syrovú náplň, dbáme na to, aby nám pri rolovaní nevytekala. Hotové závitky prepichneme špáradlami.
Rolovanie závitkov z cukety je trochu mravčia práca, ale výsledok stojí za to.
Grilované závitky z cukety sú výborným studeným predjedlom, neobvyklou chuťovkou k vínu. Môžeme ich tiež podávať ako ľahkú večeru. S tanierom závitkov obloženým čerstvou zeleninou nepohrdnú iste ani milovníci zdravej výživy.