Grilované placky z cukety ala zemiakové placky

Grilované placky z cukety ala zemiakové placky

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná
Doba prípravy: 45 minút

Suroviny:

  • 1 veľká alebo 2 malé cukety
  • 250 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • soľ, korenie
  • majorán
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • 150 g anglickej slaniny


Postup: Mladé cukety olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle do väčšej misy. Zľahka osolíme a okoreníme. Necháme 10 minút odstáť a potom prebytočnú tekutinu zlejeme. Do nastrúhanej cukety prilejeme mlieko, pridáme vajce, prelisovaný cesnak a majoránku podľa chuti. Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky a pridáme do misy. Zľahka premiešame, aby sa suroviny spojili. Nakoniec postupne prisypeme hladkú múku. Výsledkom je cesto ako na zemiakové placky. Hotové cesto necháme 20 minút odpočinúť, aby sa uvoľnil z múky lepok. Rozpálime gril na vysokú teplotu, vložíme liatinovú panvicu a necháme prehriať. Vlejeme malé množstvo oleja alebo použijeme olej Weber. Do rozpáleného oleja vkladáme lyžicu malej porcie cesta a tvoríme placky, ktoré opekáme dochrumkava z oboch strán. Placky podávame ako prílohu k mäsu alebo samostatne so zeleninovým šalátom.

Na placky z cukety si pripravíme 2 malé alebo 1 veľkú cuketu nastrúhanú nahrubo, prelisovaný cesnak, vajcia, mlieko, hladkú múku, soľ a korenie, slaninu a v neposlednom rade majoránku. Nezabudneme ani na olej na vyprážanie.
Nahrubo strúhanú cuketu osolíme a okoreníme. Necháme stáť 10 minút a prebytočnú tekutinu zlejeme. Do misy prilejeme mlieko, pridáme vajce, podľa chuti majoránku a nezabudneme na cesnak. Anglickú slaninu nakrájame na malé kocky a všetko dôkladne premiešame, aby sa suroviny pekne prepojili.
Nakrájanú anglickú slaninu môžeme vopred orestovať na panvici s minimálnym množstvom tuku. Vynikne tak viac jej aróma a bude v plackách chrumkavejšia.
Do misy rozklepneme dve vajíčka.
Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Pri našom grilovaní sa nám veľmi osvedčili koreničky Weber Style, vďaka soľničke a koreničke možno mať vždy po ruke čerstvé mleté korenie aj jemnú mletú soľ, pretože majú zabudované mlynčeky.
Múku pridávame po malých dávkach k ostatným premiešaným surovinám. Múky použijeme toľko, kým sa nám v mise nevytvorí cesto veľmi podobné cestu na zemiakové placky. Hotové necháme stáť 20 minút, aby sa z múky uvoľnil lepok a placky sa nám nepripaľovali.
Dôkladné premiešanie je nutné k správnemu prepojeniu všetkých surovín a ich chutí.
Pri roztápaní kotlového grilu na drevené uhlie, v našom prípade Weber One-Touch Preminum 57 sme použili na rozpálenie dlhohoriacich brikiet zapaľovací komín. Liatinovú BBQ panvicu sme ošetrili Weber olejom.
Na rozpálenú panvicu vkladáme lyžicou malé porcie a tvoríme placky, ktoré opekáme dochrumkava z oboch strán. Použili sme liatinovú panvicu Weber BBQ, ktorá sa nám svojím širokým využitím veľmi osvedčila.
Upiecť placky dochrumkava je otázkou 10 minút. Výhodou liatinovej panvice je možnosť použitia kovového náčinia na otáčanie, miešanie atď. Liatina sa nám nepoškriabe. My sme použili nerezové náradie Weber.
Placky priebežne kontrolujeme, niekoľkokrát môžeme obrátiť. Hotové ukladáme na nahriatu misu.
Podávame ako samostatný pokrm so šalátom z čerstvej zeleniny. Alebo môžeme použiť ako prílohu k mäsitým jedlám. Výborné sú ako chuťovka k vínu či pivu.