Grilované baklažánové závitky so syrom

Grilované baklažánové závitky so syrom

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná
Doba prípravy: 45 - 60 minút

Suroviny:

  • 2 baklažány pokrájané na pozdĺžne plátky
  • 1 dcl oleja na potretie
  • mleté čierne korenie
  • čerstvá nasekaná šalvia
  • syr - tuhší tvarohový (najlepšie kozí)
  • cherry paradajky


Suroviny na omáčku:

  • 1 biely jogurt
  • strúčik cesnaku
  • soľ, korenie
  • mäta


Postup: Baklažán starostlivo umyjeme a osušíme, pozdĺžne nakrájame ostrým nožom na plátky o sile 3 - 5 mm. Tieto plátky rozložíme na rovnú podložku. Potrieme ich olejom, osolíme a okoreníme. Gril rozpálime na stredný žiar, vložíme plátky baklažánu a grilujeme z každej strany po dobu 3 minút. Grilované plátky rozložíme späť na podložku. Tvarohový syr nakrájame na primerane veľké kúsky, na každý plátok baklažánu položíme syr a lístok šalvie. Zatočíme do malých závitkov, ktoré napichujeme na špíz striedavo s cherry paradajkami. Hotové špízy vložíme späť do grilu a prihrievame ešte 4 minúty z každej strany.

K príprave grilovaných závitkov si pripravíme pozdĺžne nakrájané baklažány, olivový olej na potretie, mleté čierne korenie, soľ, čerstvú šalviu. Na naplnenie tvrdý tvarohový syr a čerstvú šalviu.
Očistené baklažány nakrájame ostrým nožom na pozdĺžne plátky hrubé asi 3 - 5 mm.
Baklažán rozložíme na rovnú plochu, osolíme a necháme 10 minút odpočinúť. Prebytočnú tekutinu odsajeme pláteným obrúskom. Baklažán potrieme olejom a okoreníme.
Baklažán opatrne vkladáme na grilovací rošt grilu, v našom prípade sme použili gril na drevené uhlie Weber One-touch Premium 57.
Tvrdý tvarohový syr, najlepšie kozí nakrájame na úhľadné dieliky. Na každý diel baklažánu jeden diel syra.
Hotové plátky vyberieme z grilu a rozložíme na doštičku alebo inú vhodnú rovnú podložku. Na každý baklažán položíme dielik syra a jeden lístok čerstvej šalvie.
Vo chvíli, keď máme na všetkých plátkoch syr a šalviu, môžeme začať stáčať závitky. Pripravíme špízy, ak ich nemáme, postačí obyčajná špajdľa, ktorej pred vložením na gril obalíme konce alobalom.
Na špajdle a špízy napichujeme striedavo závitok z grilovaného baklažánu plnený syrom a cherry paradajkami. Takto prekladáme, kým nemáme špízy dostatočne veľké.
Pri príprave špízov môžeme pridať aj čerstvé šampiňóny či iné huby. Chutná je tiež grilovaná cibuľa.
Hotové špízy sme grilovali priamo v strede grilu na drevené uhlie Weber One-Touch Premium 57. Grilovací rošt sme počas grilovania ošetrovali Weber BBQ olejom - spray na premazanie roštov zo slnečnicového oleja.
Omáčku ku špízom vyrobíme veľmi rýchlo zmiešaním bieleho jogurtu so soľou a korením, rozotretým cesnakom a nakoniec pridaním nasekanej čerstvej mäty.
Špízy servírujeme teplé s vychladeným mätovým dresingom. Pridať môžeme plátky ľahko zapečeného sendviča. Oblohu vyrobíme zo zeleného šalátu.