Grilované zemiaky

Grilované zemiaky

Počet porcií: 3 - 4
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 40 minút

Suroviny:

  • 8 - 12 menších zemiakov
  • maslo
  • sekané zelené bylinky - miešané
  • soľ, korenie
  • kyslá smotana


Postup: Zemiaky riadne umyjeme a vydrhneme kefkou. Osušíme a celé vložíme na rošt grilu. Na strednom žiare grilujeme približne 30 minút. V čase, keď sa zemiaky grilujú, máme čas vyrobiť ochutenú studenú omáčku. Kyslú smotanu dáme do misky, pridáme soľ a korenie podľa chuti, ďalej nasekané zelené bylinky (kôpor, petržlen, pažítka). Vymiešame a máme hotovo. Grilované zemiaky servírujeme teplé. Hotové na tanieri ľahko praskneme päsťou a zľahka osolíme. Polejeme studenou omáčkou z kyslej smotany. Výborné ako ľahká letná večera. Môžeme doplniť pohárom lahodného vychladeného mlieka.

Na grilované zemiaky si pripravíme menšie zemiaky, maslo, sekané zelené čerstvé bylinky, soľ, korenie a kyslú smotanu.
Zemiaky vložíme na rošt grilu a priklopené grilujeme 30 minút, kým nie sú zemiaky mäkké. Občas skontrolujeme a obrátime alebo presunieme na okraj grilu či späť na stred. V našom prípade bol použitý gril Weber One-Touch Premium 57.
Do malej misky dáme kyslú smotanu, podľa chuti osolíme a okoreníme, dochutíme sekanými zelenými bylinkami a cesnakom. Všetky suroviny vymiešame do hladkej omáčky.
Grilované mäkké zemiaky vyberieme z grilu, preložíme na tanier, kde ich ľahko dlaňou alebo nožom drvíme.
Aranžmán na tanieri môžeme doladiť naprieč prekrojeným ogrilovaným cesnakom. Už len pri pohľade na takto naaranžovanú večeru sa určite mnohým z nás zbiehajú sliny.