Grilovaná polenta (kaša)

Grilovaná polenta (kaša)

Počet porcií: 4 - 6

Náročnosť: jednoduché

Doba prípravy: celkom 60 minút + 4 - 6 hodín na vychladenie


Suroviny:

  • 50 dkg kukuričnej múky
  • štipka soli
  • farebné mleté korenie
  • 140 ml smotany alebo plnotučného mlieka
  • 50 ml olivového oleja


Postup prípravy: V ťažkom kastróle zmiešame kukuričnú múku so soľou, korením, a mliekom. Metličkou všetko šľaháme, kým nie je zmes hladká. Za stáleho miešania varíme cca 2 - 3 minúty. Hotová polenta by mala mať konzistenciu mäkšej zmrzliny. Hotovú polentu presunieme do nepriľnavého nízkeho pekáča, aby vznikla približne 1 cm vysoká placka. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladiť po dobu minimálne 4 hodín. Poriadne vychladenú polentu nakrájame na rovnomerné tvary, ktorých dĺžka a šírka by nemala presiahnuť 6 - 8 cm. Grilujeme na priame grilovanie, gril rozohrejeme na vysoký žiar. Grilovací rošt treba pred grilovaním potrieť olejom. Obe strany polenty potrieme pred vložením do grilu rozpusteným maslom alebo olivovým olejom. Otáčame a grilujeme po dobu cca 6 - 7 minút, kým nie je polenta krásne zlatistá. Polentu podávame horúcu.

Na grilovanú polentu budeme potrebovať kukuričnú múku, soľ a korenie, smotanu alebo plnotučné mlieko a olivový olej.
V dostatočne veľkom hrnci zmiešame kukuričnú múku s mliekom/smotanou, soľou a korením. Metličkou všetko dôkladne premiešame a dohladka vyšľaháme. Potom necháme kukuričnú kašu za stáleho miešania variť. Ideálne tak 2-3 minúty.
Hotová polenta bude mať približne rovnakú konzistenciu, ako trochu mäkšia zmrzlina.
Polentu dáme do plytkého pekáča, prikryjeme alobalom alebo potravinárskou fóliou a necháme tak na 4 hodiny vychladnúť. Vychladnutú polentu nakrájame na rovnako veľké kusy a potrieme ju olivovým olejom.
Kúsky polenty dávame na rozpálený rošt. Grilujeme na priamom žiare po dobu 6-7 minút. V priebehu grilovania musíme polentu niekoľkokrát otočiť. Hotová je vo chvíli, kedy má krásne zlatistú farbu.
Polenta sa musí podávať horúca.
Ako príloha k polente najlepšie poslúži čerstvá zelenina.