Zemiaky pečené v dyme

Zemiaky pečené v dyme

Počet porcií: 4

Náročnosť: jednoduché

Čas prípravy: cca 1 - 1 1/2 hodiny


Suroviny:

  • 4 rovnako veľké zemiaky
  • rozpustené maslo
  • opečená slanina
  • soľ, korenie


Na ochutenie: Maslo, kyslá smotana, celé grilované jarné cibuľky. Chuť môžeme tiež vylepšiť použitím údiacich lupienkov.

Postup: Gril rozpálime na nepriame grilovanie. Pre neobvyklejšiu chuť prihodíme na rozžeravené uhlíky 1 - 2 hrste drevených štiepok. Zemiaky dôkladne umyjeme a na niekoľkých miestach prepichneme do hĺbky cca 1/2 cm. Zemiaky potrieme rozpusteným maslom, osolíme a okoreníme. Zemiaky grilujeme pod zatvoreným poklopom v dyme 1 - 1 a 1/2 hodiny podľa veľkosti. Hotové zemiaky sa ľahko nabodnú na vidličku. Zemiaky podávame samé alebo s kyslou smotanou, grilovanými cibuľkami a opraženou slaninou. Zemiaky tiež môžeme rozpoliť, trochu vydlabať a naplniť obľúbenou zmesou.

Na zemiaky pečené v dyme budeme potrebovať 4 rovnako veľké zemiaky, slaninu, maslo, kyslú smotanu, jarné cibuľky, soľ a korenie.
Zemiaky umyjeme, na niekoľkých miestach ich prepichneme do hĺbky pol centimetra. Potom zemiaky potrieme rozpusteným maslom.
Zemiaky osolíme....
...a okoreníme.
Rozpálime si gril a kladieme naň zemiaky.
Zemiaky grilujeme so zavretým poklopom v dyme, a to najmenej po dobu 1 hodiny, až 1 hodiny a pol.
Hotové zemiaky rozkrojíme napoly.
Polovičky zemiakov trošku vydlabeme ...
...a naplníme ich grilovanou slaninkou a omáčkou z kyslej smotany a jarných cibuliek.
Zemiaky najlepšie poslúžia ako malé pohostenie, desiata alebo tiež predjedlo.