Bravčový steak

Bravčový steak

Počet porcií: 4
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 minút

Suroviny:

  • 4 ks steaku z krkovičky či kotlety
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • soľ, korenie
  • citrónová kôra
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 150 - 200 ml olivového oleja
  • petržlenová vňať

Postup:

K príprave bravčového steaku vyberáme pekné čerstvé mäso, najlepšie priamo od chovateľa. Plátky mäsa naklepeme, osolíme a okoreníme. Pripravíme väčšiu misu, do ktorej nalejeme olivový olej. Prisypeme najemno nastrúhanú kôru z citróna, najlepšie v biokvalite. Cesnak rozdrvíme nožom alebo prelisujeme na lise, petržlenovú vňať nadrobno nasekáme a všetko pridáme do misy k oleju. Vymiešame marinádu a do nej na 2 hodiny vložíme plátky mäsa. Mäso približne dvakrát v marináde otočíme, aby boli plátky celé v marináde. Gril rozpálime na stredné žiarenie a mäso grilujeme z každej strany po dobu 7-10 minút. Na hotové steaky navŕšime strúhaný syr s modrou plesňou a necháme roztaviť. Steaky dáme na teplé miesto na 10 minút odpočinúť. Servírujeme so zeleninovým šalátom, čerstvým pečivom či zemiakovými hranolčekmi.

K príprave bravčových steakov si pripravíme plátky z krkovičky či kotlety. Pri výbere mäsa dávame pozor, aby bolo z mladého kusa. Nakupujeme najlepšie priamo od chovateľa. Ďalej potrebujeme syr s modrou plesňou, citrónovú kôru, cesnak, olivový olej, petržlenovú vňať
Vo väčšej mise zmiešame olej, cesnak, najemno nastrúhanú citrónovú kôru a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Marinádu máme pripravenú.
Pekné plátky mäsa zo strán narežeme troma krátkymi rezmi, aby sa nám mäso na grile neskrútilo, ale zostalo pekne rovné. V tejto chvíli mäso len osolíme a okoreníme.
Do marinády môžeme prikvapnúť aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Mäso marinujeme po dobu 2 hodín. Mäso v marináde približne dvakrát otočíme, aby boli plátky celé pokryté marinádou.
Počas doby marinovania máme dostatok času na prípravu grilu. My sme použili plynový gril Weber Q320 a grilovací rošt bol ošetrený BBQ olejom. Mäso pred vložením na grilovací rošt necháme odkvapkať, aby nám olej nekvapkal na oheň a nevzplanul.
Názorná ukážka vkladania neodkvapkaného mäsa na gril a následné vzplanutie.
Počas grilovania mäso priebežne otáčame kliešťami. Nám sa veľmi osvedčilo grilovacie náradie Weber s dostatočnou dĺžkou na ochranu grilujúceho. Grilujeme po dobu 7 - 10 minút z každej strany, kým sa nám na mäse nevytvorí typická mriežka.
Na hotové steaky navŕšime strúhaný syr s modrou plesňou a necháme roztaviť. Steaky dáme na teplé miesto na 10 minút odpočinúť.
Bravčové steaky servírujeme s bohatou zeleninovou oblohou, čerstvým pečivom či zemiakovými hranolčekmi.