Bravčový rezeň s hranolkami

Bravčový rezeň s hranolkami

V našom ďalšom recepte Vám predvedieme, že na grile možno pripraviť aj jedno z najobľúbenejších slovenských jedál, vyprážaný bravčový rezeň v trojobale. Malou zaujímavosťou je, že klasické jedlo, ktoré sa v mnohých slovenských rodinách stalo vianočným jedlom miesto tradičného kapra, má svoj pôvod v Taliansku, kde ho pre vtedajšiu rakúsku monarchiu objavil slávny maršál Radecký.

Suroviny:

  • bravčové mäso (krkovička, stehno, kotleta)
  • strúhanka
  • polohrubá múka
  • vajíčko
  • zemiaky
  • soľ, korenie
  • masť alebo rastlinný olej                                                                         

Postup:

My sme umyli nové zemiaky, šupku sme ponechali. Zo zemiakov nakrájame hranolky o rovnakej hrúbke, medzi tým si do rozpáleného grilu dáme liatinovú BBQ Gourmet wok panvicu a na nej dostatočné množstvo masti alebo oleja .. Dostatočnú teplotu skúsime vhodením jedného kúsku zemiaku, ak pení, môžeme prisypať ostatné hranolky. Vyprážame do zlatista. Než sa hranolky usmažia, obalíme štandardným spôsobom bravčové rezne v trojobale. Hotové hranolky vyberieme z panvice a uložíme na teplom mieste. Rezne vyprážame z oboch strán opäť dozlatista. Potom už neostáva nič iné ako popriať dobrú chuť.

Teraz sa pustíme do prílohy. Hranolky síce nie sú tradičným partnerom bravčového rezňa, ale to nám nevadí. Zemiaky nakrájame na malé hranolčeky.
Zapálime gril a necháme rozpáliť panvicu. Potom do nej nalejeme primerané množstvo oleja. Hranolky aj rezne však môžeme smažiť aj na živočíšnom tuku. Napríklad na bravčovej masti.
Kým sa hranolky veselo vyprážajú, môžeme sa venovať príprave rezňov.
Keď je olej rozpálený, vysypeme do panvice zemiakové hranolky.
Rana tĺčikom rezeň nezabije, ale posilní. Plátky mäsa naklepeme tĺčikom.
Naklepané rezne osolíme a okoreníme. Následne ich obaľujeme v múke, vajíčku a strúhanke.
Hotové hranolky vyberieme z panvice, aby uvoľnili miesto naklepaným, obaleným a ochuteným rezňom.
Hranolky dáme odkvapkať a potom ich posolíme. Môžeme si k nim tiež urobiť domácu majonézu, kečup alebo tatársku omáčku.
Panvica by nemala mať moc veľké prestoje, a preto do nej dáme čo najrýchlejšie vyprážať rezne.
Počas vyprážania by rezne mali byť úplne ponorené vo vriacom olejovom kúpeli.
Rezne smažíme krásne dozlata.
Rezne necháme rovnako ako predtým hranolčeky odkvapkať od oleja.
Rezne by nemali byť moc tenké. Nie je väčší trapas, ako keď je v rezni viac strúhanky než mäsa.