Grilovaný bôčik v pivnej marináde

Grilovaný bôčik v pivnej marináde

Počet porcií: 4 - 6
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 - 40 minút
Suroviny:


  • 4 - 6 plátkov pekného bôčika
  • 250 ml tmavého piva
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • čerstvé mleté korenie


Postup: Porcie bôčika osolíme a okoreníme, zľahka naklepeme. Z piva, oleja, cesnaku vymiešame marinádu, do ktorej na niekoľko hodín naložíme naklepané plátky bôčika. Pred vložením na gril mäso zľahka osušíme. Po oboch stranách grilujeme 5 - 7 minút kým sa nevytvorí typické mriežkovanie zlatistej farby. V priebehu grilovania môžeme ešte ľubovoľne potierať zvyšnou marinádou. Podávame horúce s horčicou, chrenom a čerstvým chlebom.

Porcie boku osolíme a dochutíme korením, zľahka naklepeme tĺčikom na mäso alebo môžeme použiť tupú stranu veľkého noža. Mäso odložíme bokom a pripravíme pivnú marinádu.
Tmavé pivo prelejeme do väčšej misy, pridáme kvalitný slnečnicový olej a rozotretý cesnak, vymiešame marinádu, do ktorej vložíme pripravené osolené a okorenené mäso.
Ak si pri pridávaní cesnaku do pokrmov dáme prácu s vybratím jednotlivých malých klíčkov zo strúčikov, bude pokrm oveľa lepšie stráviteľný. Tento trik môžeme samozrejme využiť aj pri príprave hrianok či nátierok.
Hotovú marinádu dochutíme ešte soľou a korením. Pri grilovaní sa nám osvedčili koreničky Weber v nádhernom červenom prevedení a v praktickom stojančeku.
Mäso v marináde pekne obalíme, misu prekryjeme potravinárskou fóliou a uložíme do chladu. Marinovať môžeme niekoľko hodín, ak nemáme čas, postačí nechať mäso nakladať po dobu 1 hodiny.
Naložené mäso vkladáme na rozpálený grilovací rošt. Grilujeme metódou nepriameho grilovania. My sme vyskúšali plynový gril Weber Q320, ktorý má dve vykurovacie špirály, jednu pre priame a druhú pre nepriame grilovanie. Regulácia teploty na tomto grile je veľmi jednoduchá.
Bôčik grilujeme na strednom žiare z každej strany po dobu 5 - 7 minút. Priebežne kontrolujeme a otáčame do chvíle než sa na mäse vytvorí typické mriežkovanie zlatistej farby.
Detail grilovaného boku s kosťou s už vypečeným mriežkovaním. Krížové mriežkovanie dosiahneme otáčaním boku v rôznych uhloch.