Grilované kotlety s citrónovo-tymiánovou marinádou

Grilované kotlety s citrónovo-tymiánovou marinádou

Počet porcií: 4 -6
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 35 - 45 minút
Suroviny:

  • 4 - 6 plátkov kotliet vykostených alebo s kosťou
  • strúhaná kôra z 1 bio citróna
  • šťava z 1 citróna
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 - 4 lyžice nasekaného tymiánu (popr. 1 lyžice sušeného)
  • 2 lyžice najemno pretlačeného cesnaku
  • 1 lyžica hrubého korenia

Postup: Plátky kotliet rozložíme na rovnú podložku, naklepeme tĺčikom na mäso alebo tupou hranou noža. Osolíme a okoreníme. Zo zvyšných prísad vymiešame marinádu. Naklepané plátky vložíme do marinády a mäso na niekoľko hodín naložíme. Pred samotným grilovaním mäso ľahko osušíme. Gril rozpálime na strednú teplotu na priame grilovanie a grilujeme po dobu 5 - 7 minút z každej strany. Ako prílohu podávame čerstvý mäkký chlieb a zeleninový šalát. Môžeme ponúknuť aj omáčky ku grilovanému mäsu Weber.

Plátky kotliet naklepeme tĺčikom na mäso alebo tupou stranou noža. Jemne osolíme a okoreníme. Mäso odložíme bokom.
Do misy vlejeme olivový olej, ak ho nemáme môžeme s kľudom použiť aj kvalitný olej slnečnicový. Výsledný pokrm tým nijako neutrpí.
Následne k oleju pridáme citrónovú šťavu a strúhanú kôru, nasekaný čerstvý tymián, trený cesnak a hrubé korenie. V prípade, že nemáme čerstvý tymián, môžeme použiť aj sušený.
Cesnak do marinády prelisujeme na lise na cesnak alebo roztlačíme nožom a najemno nasekáme.
Pri príprave marinády dbáme na riadne premiešanie. Do marinády môžeme použiť aj sekané lístky vňaťového petržlenu, ktorý je aromatickejší.
Plátky kotliet necháme marinovať v chlade, neuškodí aj niekoľko hodín. Ak nemáme veľa času, postačí marinovať 1 hodinu.
Gril rozpálime na strednú teplotu na priame grilovanie a plátky mäsa grilujeme po dobu 5 - 7 minút z každej strany. Pri našom grilovaní sme použili gril Weber One - Touch Premium v krémovej farbe.
Mäso priebežne kontrolujeme, kým sa na kotletách nezačne tvoriť typické zlatohnedé mriežkovanie. Na grilovanie sa nám veľmi osvedčili Weber dlhohoriace brikety.
Grilované kotlety podávame s čerstvým pečivom a ľubovoľným zeleninovým šalátom. Pre spestrenie môžeme ponúknuť niektorú z lahodných omáčok ku grilovanému mäsu z radu Weber.