Grilovaná bravčová panenka s kukuricou

Grilovaná bravčová panenka s kukuricou

Počet porcií: 4 - 6
Náročnosť: stredne ťažké
Doba prípravy: 45 - 60 minút


Suroviny:


  • 2 bravčové panenky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • oregano
  • 1 lyžička soli
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 500 g vylúpanej kukurice, môže byť aj mrazená alebo sterilizovaná
  • 3 jarné cibuľky
  • 250 ml smotany
  • soľ, korenie


Postup: Bravčové panenky odblaníme a prekrojíme na 10 - 15 cm dlhé "kolíky". Z cesnaku, soli, oregana, olivového oleja a jablčného octu zmiešame pastu, ktorou panenky potrieme a necháme v chladničke 30 minút odležať. Grilujeme priamo na grilovacom rošte grilu. Občas skontrolujeme a otočíme. Opekáme do chvíle, keď sa panenka zatiahne a začne získavať typické hnedozlaté mriežky. Doprostred grilu umiestnime liatinovú panvicu s trochou oleja. Jarné cibuľky nasekáme nadrobno a nasypeme do panvice, chvíľu dusíme a pridáme zrnká kukurice. Osolíme a okoreníme, zalejeme smotanou. Varíme do chvíle než sa smotana zredukuje a kukurica v nej nepláva, je skôr smotanou obalená. Panenku servírujeme na teplej kukurici.

Z cesnaku, soli, oregana, olivového oleja a jablčného octu zmiešame pastu, ktorou panenky potrieme a necháme v chladničke 30 minút odležať.
Panenky potrieme dôkladne zo všetkých strán. Vložíme do misy pod fóliu a necháme marinovať.
Už pri pohľade na naložené panenky z mladého prasiatka sa každému určite zbiehajú sliny.
Grilujeme priamo na grilovacom rošte grilu. Občas skontrolujeme a otočíme. Ku vkladaniu mäsa na gril radšej používame grilovacie kliešte, aby sme sa o gril nespálili.
Grilujeme po stranách grilu, v tomto prípade gril na drevené uhlie Weber One-Touch Premium s liatinovou panvicou BBQ.
Jarnú cibuľku, ako základ pre prílohu z kukurice, nasekáme najemno. Vsypeme do liatinovej panvice BBQ s trochou oleja.
Doprostred grilu umiestnime liatinovú panvicu s trochou oleja. Jarné cibuľky nasekáme nadrobno a nasypeme do panvice, podusíme a po chvíli pridáme kukuričné zrnká.
Zmes na panvici dochutíme soľou a korením a ďalej miešame. Pri príprave sme použili kukuricu mrazenú, výsledok bol vynikajúci.
Smotanu na zaliatie zeleniny použijeme s vyšším podielom tuku, mlieko by sa nám toľko nezredukovalo a nezostalo by na jednotlivých zrnkách. To by bola veľká škoda, preto radšej v tomto prípade čo je tučné, to je dobré.
Redukcia smotany na grilovacej panvici trvá približne 10 - 15 minút, záleží na vnútornej teplote grilu.
Ak máme panenky ugrilované skôr ako zredukovanú smotanu v zelenine, zložíme ich z grilu a uložíme v teple. Nič nepokazíme, mäso si odpočinie a bude ešte chutnejšie.
Panenky servírujeme teplé na teplej kukurici. Môžeme pridať ešte zeleninovú oblohu. Takto pripravená kukurica s jarnou cibuľkou je výborná aj ako samostatné jedlo alebo príloha k iným druhom mäsa.