Grilovaná panenka s mangom

Grilovaná panenka s mangom

Počet porcií: 4 - 6
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 40 minút
Suroviny:


  • 900 g bravčovej panenky
  • 250 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • najemno nastrúhaná kôra z 1 limetky
  • 1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
  • soľ, korenie
  • 1 lyžica nadrobno nasekanej mäty
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • štipka mletej rasce
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké mangá nakrájané na kocky 2 x 2 cm


Postup: Bravčovú panenku očistíme a nakrájame na rovnako veľké kocky o rozmere 2 x 2 cm. Vložíme do misky pridáme olej, osolíme, okoreníme a poprášime mletou rascou. Všetko zamiešame, aby bolo mäso rovnomerne ochutené a necháme chvíľu odležať. V druhej mise zmiešame med s pomarančovou šťavou, kôrou z limetky, zázvorom a zľahka osolíme. Túto zmes budeme variť do zhustnutia na liatinovej panvici v strede grilu. Pripravíme kovové špízy, ak nemáme, postačia drevené špajdle, ktoré iste každý doma má. Ich konce však musíme pred vložením do grilu obaliť alobalom, aby sa nám neprepaľovali. Striedavo napichujeme kúsky naloženého mäsa a prekladáme kockami čerstvého manga. Pripravené špízy vkladáme na rozpálený rošt grilu a grilujeme po dobu 10 - 15 minút, priebežne otáčame a kontrolujeme typické zlatohnedé mriežkovanie. Do stredu grilu vložíme liatinovú panvicu BBQ, rozpálime a vlejeme pripravenú zmes na sladkú omáčku. Nakoniec tesne pred podávaním vsypeme do omáčky nadrobno nasekanú mätu. Podávame teplé s omáčkou a oblohou z čerstvého manga a pečivom či zemiakovými hranolčekmi.

Bravčovú panenku očistíme a nakrájame na rovnako veľké kocky o rozmere 2x2 cm. Vložíme do misky, pridáme olej, osolíme, okoreníme a poprášime mletou rascou. Všetko zamiešame, aby bolo mäso rovnomerne ochutené a necháme chvíľu odležať.
Pekné zrelé mango rozpolíme, vyberieme kôstku a obe polovice olúpeme a nakrájame na polmesiačiky.
Z olúpaných polmesiačikov nakrájame kocky o veľkosti cca 2 x 2 cm. Zrelé mango dodá pokrmu príjemnú vôňu aj lahodnú sladkastú chuť.
V druhej mise zmiešame med s pomarančovou šťavou, kôrou z limetky, zázvorom a zľahka osolíme. Túto zmes budeme variť do zhustnutia na liatinovej panvici v strede grilu.
Med do omáčky použijeme domáci prípadne od známeho včelára.
Cesnak s medom a pomarančovou šťavou je v omáčke veľmi zaujímavou a lahodnou kombináciou.
Pripravíme nerezové špízy, ak ich nemáme, postačia nám obyčajné špajdle, ktoré iste každý doma nájde. Ich konce však musíme pred vložením na gril obaliť alobalom, aby sa nám neprepaľovali. Striedavo napichujeme kúsky naloženého mäsa a prekladáme kockami čerstvého manga.
Pripravené špízy vkladáme na rozpálený rošt grilu a grilujeme po dobu 10 - 15 minút., priebežne otáčame a kontrolujeme typické zlatohnedé mriežkovanie. Ku vkladaniu potravín do grilu sa nám osvedčilo grilovacie náradie Weber Style.
Mango s ružovou panenkou vytvára krásnu farebnú kombináciu. Pevnému mangu trvá prepečenie rovnako dlho ako krehkej panenke.
Do stredu kotlového grilu Weber One-Touch Premium 57 sme položili liatinovú panvicu BBQ, do ktorej sme preliali pripravenú zmes pre sladkú omáčku. Za stáleho miešania necháme zmes prevariť do zhustnutia, priebežne premiešavame.
Omáčka v panvici bude prebublávať do zhustnutia. Vo chvíli, keď bude mať konzistenciu omáčky nie tekutiny môžeme z grilu sňať. Pred úplným dokončením ochutíme omáčku nadrobno nasekanou čerstvou mätou.
Čerstvá mäta, najlepšie zo záhradky, dodá omáčke svieži nádych.
Hotové špízy zložíme z grilu, podávame teplé s oblohou z čerstvého manga a čerstvým pečivom či zemiakovými hranolčekmi.