Ako naložiť mäso na údenie?

Dobrý deň, nie som si istá či musím s mäsom niečo pred údením robiť. Stačí naň dať trochu soli, korenia a nejakého korenia, alebo je lepšie mäso do niečoho naložiť?
25.01.2022 Alena H.

Naša odpoveď:

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku. Každé mäso je potrebné pred údením naložiť. Dôležitý je však aj výber mäsa. Je lepšie siahnuť po tučnejšom bravčovom mäse. Vďaka tuku nehrozí, že by mäso bolo po údení príliš suché. Mäso nakladáme mokrým alebo suchým spôsobom. Poďme si najprv rozobrať suchý spôsob krok po kroku:

  • Do mäsa votrite soľ, cukor a bylinky, ktoré máte radi, alebo ktoré sa hodia k zvolenému mäsu
  • Mäso potom nechajte zavesené odpočívať v chlade približne 2 mesiace. Kusom do 1 kg bude stačiť mesiac v chlade (0-4 ° C)
  • Mäso opláchnite v čistej vode a nechajte uschnúť
  • Vložte mäso do udiarne predhriatej na 70°C a nechajte ho tam 8 hodín

Ako naložiť mäso na údenie?

To bol návod na to, ako naložiť mäso do korenia na údenie na suchý spôsob, teraz prejdeme k mokrému spôsobu:

  • Pripravte si rôsol z vody, soli a cukru s tým, že na 1 liter vody príde 100 g soli a 10 g cukru
  • Lák nechajte pol hodiny zvariť a počkajte až vychladne
  • Ponorte celé mäso do láku a dajte ho na 2 týždne do chladnej miestnosti, ktorá by mala mať teplotu rovnakú ako pri suchom spôsobe
  • Mäso opláchnite v čistej vode a nechajte uschnúť
  • Vložte mäso do udiarne predhriatej na 70 ° C a nechajte ho tam 8 hodín

Ako naložiť mäso na údenie?

V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom údenia teplým dymom alebo udiarní samotných, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít