Ako funguje na plynovom grile Weber flavorizér?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako funguje pri plynovom grile Weber flavorizér? Ďakujem za odpoveď?
14.09.2020 Šimon K.

Naša odpoveď:

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku. Flavorizér, alebo tiež aróma koľajnice Flavorizer Bars, plní viac funkcií. Prvou a základnou funkciou je ochrana rúrkových horákov, aby zvyšky jedla a iné nečistoty neupchávali trysky horáka. A zároveň zabraňuje vzplanutiu kvapkajúceho tuku. Na fotke nižšie môžete vidieť gril Weber summit S-670, ktorý sa nám tu objavil na servis, aby bol na ďalšiu sezónu v kondícii. Tento gril má nerezové flavorizéry staré 7 rokov, ktoré budeme meniť za nové.   

             

Druhou funkciou flavorizéra je rovnomerné rozloženie tepla po celej grilovacej ploche. Nahriaty flavorizér potom odovzdá teplo ďalej liatinovému roštu. Flavorizérov býva spravidla viac ako horákov, krásne je to vidieť pri modeli Weber genesis E-410 ktorý má štyri horáky a celkovo sedem flavorizérov.  

 

Poslednou a azda najdôležitejšou funkciou je zabezpečenie chuti pripravovanému pokrmu. Pri kotlových griloch, kde šťava a tuk z mäsa kvapká do rozžeraveného uhlia alebo brikiet a vzniká onen kúzelný dym nie je potrebné nič vymýšľať. Pri plynových griloch toto kúzlo predtým nahradzovali lávové kamene avšak skutočný prevrat prišiel práve s flavorizérmi.  

Flavorizéry sú profilované nerezové alebo smaltované plechy, ktoré sa rozžeravia nad horákmi a zachytávajú kvapky tuku stekajúce z grilovaného mäsa. Šťava sa môže akumulovať v jeho žliabkoch a ďalej sa odparuje. Odparený tuk z flavorizérov stále cirkuluje v uzavretom grile okolo mäsa na rošte a dodáva mu tú správnu arómu, bez ktorej by grilovanie nebolo také chutné.  

Vyberateľný nerezový plech (flavorizér) sa na záver každej správnej záhradnej oslavy čistí oveľa lepšie ako čokoľvek ďalšie v útrobách grilu. Smaltované plechy sa čistia oceľovou kefou.  

Aktuality

Archív aktualít