Naša odpoveď:
Dobrý deň, Hanuš, vo vašej otázke neodznelo, čo presne údite. To je pri údení zásadná informácia. Údenie studeným dymom trvá dlho – podľa typu mäsa a požadovaného výsledku sa údenie vykonáva v rozmedzí 20 až 30 hodín, niekedy aj viac dní, ak ide o trvanlivé výrobky ako tradičné klobásy a salámy. Údenie prebieha väčšinou za pomoci rôznych adaptérov alebo ochladzovačov dymu. Ak vaša udiareň dokáže vyvinúť aj veľmi nízke teploty, ochladzovač pri údení v chladných dňoch nebudete potrebovať.

Pozrime sa, ako je to s teplotami pri údení studeným dymom
Teplota dymu v udiarni sa musí pohybovať medzi 15 °C – 30 °C
Ako je to s dĺžkou údenia studeným dymom?
ľahké zaudenie: min. 12 – 16 hodín
stredné: 20 – 30 hodín
silné (napr. trvanlivé klobásy): 3 až 7 dní po etapách

Údenie je vhodné rozdeliť na viac dní (napr. 2–3 hodiny denne), najmä pri tradičnom zrení. Mäso musí byť pred údením dokonale naložené a osušené. Sušenie môže prebiehať s pomocou sušičky potravín. Dbajte na kvalitu dymu – mal by byť modrastý, studený a čistý. Vždy vetrajte udiareň, aby dym nezhustol a neusádzal decht.

Ak budete mať ďalšie otázky ohľadom údenia studeným dymom alebo vás bude zaujímať čokoľvek o grilovaní či údení, neváhajte sa na nás obrátiť. Volajte na našu zákaznícku linku, ďalej je vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo nás môžete navštíviť v našej kamennej predajni s grilmi a údiarňami Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.
Ďalšia dlho očakávaná novinka tohtoročnej grilovacej sezóny - dva modely grilov Plancha od...
Nový, ľahko prenosný plynový gril Napoleon Travel TQ240 bude Vašim perfektným spoločníkom na...
Aj keď počasie vonku je pochmúrne, podľa dátumu v kalendári sme práve na vrchole grilovacej...
Žádné produkty