Neviete, čím by ste mohli svojej návšteve vyraziť dych? Vianočka z klobás to urobí za vás!
Ako vždy sme to najskôr sami vyskúšali a tentokrát sme použili elektrickú údiarňu Borniak. Samozrejme, museli sme siahnuť po väčšej verzii – Borniak 150. 3-kilovú vianočku by sa nám do menšej údiarne Borniak 70 nepodarilo dostať.

Recept na vianočku z klobás
Potrebné suroviny:
- 4 kg bravčového pliecka (možno nahradiť iným chudým mäsom, napr. zverinou)
- 5 kg chudého bravčového boku
- 1 kg hovädzieho predného
- 1 balíček drvenej rasce
- 50 g cesnaku
- 200 g rýchlosoli
- 50 g sladkej papriky
- 50 g pálivej papriky
- bravčové črevá na klobásy v kalibri 32/34

Postup výroby klobásovej vianočky
Bravčové pliecko a bok pomelieme nahrubo, hovädzie pomelieme najemno na spojku. Korenenie zmiešame v miske a rozriedime ľadovou vodou na tekutú zmes, približne 0,5 litra. Všetky suroviny zmiešame dokopy do kompaktnej hmoty, ktorú necháme aspoň 12 hodín odpočívať v chlade.
Po odležaní naplníme črevá do dĺžky približne 75 cm. Na zapletenie vianočky teda potrebujeme spolu 6 rovnakých kusov. Na každom konci necháme asi 5 cm voľného čreva, aby sme mohli pramene zviazať mäsiarskym špagátom. Následne upletieme vianočku – pozri fotonávod.
Elektrickú údiarňu sme predhriali na 75–80 °C a vložili sme do nej hotovú klobásovú vianočku. V údiarni zostala, kým vnútorná teplota nedosiahla 65 °C, čo bolo približne za 5 hodín. Teplotu priebežne sledujeme pomocou teplotnej sondy Meater+ v aplikácii v telefóne. Až doteraz bol generátor dymu vypnutý.
Na samotné údenie sme použili bukovú štiepku a vianočku sme údili 4 hodiny.

Samozrejme, nezabudli sme ochutnať ani hotovú klobásovú vianočku. Bola dokonalá a nám sa hneď aj lepšie pracovalo :-) Vyskúšajte ju aj vy – určite neoľutujete!


