Ďalší podarený kurz grilovania

V piatok podvečer sa v priestoroch výstavného areálu našej kamennej predajne v Tachloviciach uskutočnil už tradičný kurz grilovania pre zákazníkov - Weber Gril Seminár Live. Ako obvykle si študenti pod dozorom profesionálnych kuchárov Roberta Foukala a Davida Izáka vyskúšali jedno kompletné menu skladajúce sa celkom zo šiestich chodov. Na rozdiel od minulého kurzu prialo júnovému turnusu o poznanie viac počasie a kurz grilovania sa tak náramne vydaril.  


Majstrom steakov ľahko a rýchlo

Počas kurzu načerpali naši študenti celý rad zaujímavých poznatkov, ale asi nikoho neprekvapí, že najviac otázok bolo smerovaných na správne grilovanie hovädzích a bravčových steakov, ktoré patria štatisticky k najobľúbenejším grilovaným pokrmom. Preto obaja kuchári ochotne oboznámili osadenstvo kurzu so základnými zásadami správneho grilovania a dochucovania steakov a hneď vzápätí im dali šancu predviesť načerpané informácie v praxi. Každý účastník kurzu si vyskúšal krájanie steaku, pokladanie na gril, otáčanie, meranie teploty a rozpoznanie vhodného okamihu pre sňatie z roštu až po dochutenie. Na to aby sa stali majstrami grilovaných steakov, to možno nestačilo, ale vymetené taniere, povolené opasky a blažené výrazy v tvárach boli dostatočným dôkazom, že rady od profíkov padli na úrodnú pôdu.  


Originálne predjedlá a múčniky

Hoci je slovenské grilovanie hlavne o mäse, súčasťou kurzu bola aj príprava atraktívnych predjedál v podobe alsaského koláča, plnených paprík a plnených šampiňónov. Originálne predjedlové jedlá sa stretli s veľkým ohlasom a zdatne tak konkurovali mäsitej časti piatkového menu. Veľkú pozornosť vzbudil tiež jablkový múčnik s calvadosom a príloha k mäsovým špízom v podobe netradičného vlažného zemiakového šalátu. Ten ako je známe každý slovák robí podľa vlastného (rodinného alebo tajného) receptu a ten svoj považuje za bezkonkurenčne najlepší. V piatok ale dostalo ich presvedčenie vážne trhliny po tom, čo si s Davidem Izákem a Robertem Foukalem vyskúšali vlažný zemiakový šalát s cherry paradajkami a olivami. Stálica štedrovečernej večere mnohých rodín tak dostala jasnú výstrahu, že na obzore je nemenej zdatná konkurencia.  


Hitom bolo kuriatko na plechovke

Zaujímavou časťou kurzu bolo tiež grilovanie celého kuraťa na pivnej plechovke. Tento recept umožnil obom lektorom venovať trochu viac času metóde nepriameho grilovania, ktorá hoci je pomerne stará, v našich končinách doposiaľ príliš nezdomácnela. Grilovanie celého kurčaťa bolo tiež ideálnou príležitosťou na základnú inštruktáž ohľadom udržiavania teploty v kotlovom a plynovom grile a o možnostiach využitia rôznych teplomerov a termosond. Na kuriatku grilovanom na plechovke sa preukázalo, že najlepšie výsledky možno dosiahnuť aj s tými najobyčajnejšími surovinami a ingredienciami. A aj tak banálne jedlo, ako je grilované kurča, sa môže stať hlavným bodom večera. Dôkazom bolo porciovanie kurčaťa, ktoré malo atmosféru ako nejaký posvätný obrad. Nôž ostrý ako britva porcioval šťavnaté kuriatko s chrumkavou kôrkou za tichého prizerania študentov, z ktorých jednému alebo dvom sa vyslovene tajil dych.  

Diplom na pamiatku

Z troch kurčiat ostali len starostlivo ohlodané kosti, po alsaskom koláči nebola ani pamiatka, po steakoch sa len zaprášilo a neostal už ani jeden plnený šampiňón alebo paprika. To všetko bolo neklamným znamením, že sa kurz grilovania priblížil k svojmu koncu a nastal tak čas na sladkú bodku v podobe jablkového múčnika s calvadosom. Múčnikom to ale tak celkom neskončilo. Podobne ako na predchádzajúcich grilovacích kurzoch, sa aj na tom piatkovom odovzdávali čestné diplomy. Tie naši študenti dostali z rúk žoviálneho kuchára a lektora v jednej osobe, Davida Izáka. Stlačením pravice a zaslúženou pochvalou sa s absolventmi kurzu rozlúčil aj druhý z dua kuchárov, Robert Foukal. Obdržané diplomy tak budú fungovať ako príjemná spomienka na pekné chvíle strávené s naším kurzom, ale aj hodenú rukavicu, aby svoje poznatky predviedli svojim priateľom nielen v slovnej, ale aj v praktickej forme pri rozpálenom záhradnom grile.

1762016-gril-seminar-live-321
1762016-gril-seminar-live-284
1762016-gril-seminar-live-124
1762016-gril-seminar-live-063
1762016-gril-seminar-live-286
1762016-gril-seminar-live-003
1762016-gril-seminar-live-004
1762016-gril-seminar-live-043
1762016-gril-seminar-live-207
1762016-gril-seminar-live-111
1762016-gril-seminar-live-136
1762016-gril-seminar-live-186
1762016-gril-seminar-live-200
1762016-gril-seminar-live-221
1762016-gril-seminar-live-309

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít