Údený losos na grile

Údený losos na grile

Počet porcií: 2 -3
Náročnosť: stredne ťažké
Doba prípravy: 45 minút

Suroviny:

  • 1 filet z lososa cca 30 cm
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice
  • šťava z polovice citróna
  • 2 cm z kocky masla - rozpustené
  • cédrová doštička Weber

Postup:

Filet z lososa očistíme, odstránime zvyšné kosti. Rybu rovnomerne nakrojíme na 8 rovnakých dielov, dáme pozor, aby sme neprekrojili kožu. V malej miske zmiešame všetky ingrediencie na potieranie - sójovú omáčku, horčicu, citrónovú šťavu a rozpustené maslo. Pripravený filet osolíme, okoreníme a potrieme zmesou. Odložíme bokom. Vopred namočené cédrové doštičky dáme na gril pod zavretý poklop. Vo chvíli, keď začne doštička praskať, dáme na ňu pripravenú rybu. Pečieme po dobu 15 - 20 minút. Pre silnejšiu vôňu môžeme prihodiť na rozžeravené brikety ešte 1 - 2 hrste namočených cédrových lupienkov. Grilujeme na nepriamom žiare. Servírujeme teplé s čerstvým pečivom, doplnené citrónom.

Na prípravu údeného lososa na grile si pripravíme filety z lososa, hrubú soľ, korenie, sójovú omáčku, hrubozrnnú horčicu, vytlačenú šťavu z citróna, maslo a 1 cédrovú doštičku Weber.
Očistený filet z lososa očistíme a odstránime zvyšné kosti. Rybu rovnomerne nakrojíme na 8 rovnakých dielov, dáme pozor, aby sme neprokrojili kožu.
Lososa pokvapkáme zo všetkých strán citrónovou šťavou a necháme chvíľku odležať. K príprave rybích pokrmov si vyberáme predovšetkým ryby čerstvé alebo chladené. Z mrazených nedosiahneme taký dobrý výsledok.
Filet osolíme a zľahka okoreníme. Prebytočnú tekutinu osušíme. V tejto chvíli môžeme už namočiť cédrovú doštičku na 30 minút do vody.
V malej miske zmiešame sójovú omáčku, hrubozrnnú horčicu, šťavu z citróna a rozpustené maslo. Riadne premiešame na hladkú hmotu, ktorou budeme potierať filet.
K potieraniu filetu použijeme silikónový štetec alebo iba lyžičku. Potretý filet lososa odložíme nabok. Vyberieme z vody cédrovú doštičku a zľahka ju osušíme.
Vlhkú cédrovú doštičku vložíme na grilovací rošt pod poklop grilu. Vo chvíli, kedy začne praskať a tlieť, položíme na ňu pripravenú rybu.
Rybu opatrne prenesieme rukami alebo lopatkou na ryby Weber style. Pre silnejšiu arómu môžeme na rozžeravené brikety vhodiť ešte 1 - 2 hrste namočených cédrových lupienkov.
Cédrové lupienky je možné položiť suché aj na rozpálený grilovací rošt okolo doštičky s rybou. Priklopíme vekom grilu a necháme údiť.
Údeného lososa zložíme z grilu, preložíme na nahriaty tanier alebo čistú doštičku. Servírujeme s pečivom, citrónom a zeleninovou oblohou.