Tatarák z lososa

Tatarák z lososa

Počet porcií: 2
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 20 minút
Suroviny:


  • 200 g lososa bez kože
  • 1 kávová lyžička obyčajnej horčice
  • 1 kávová lyžička dijonskej horčice
  • malá červená a žltá cibuľka (z nich ešte len 1/2)
  • soľ, korenie
  • limetková šťava
  • čerstvý kôpor


Postup: Mäso z lososa naškrabeme ostrým nožom. Polovice malých cibuliek nasekáme veľmi jemne. Vložíme do misy s naškrabanou rybou, pridáme po lyžičke od každého druhu horčice. Zľahka osolíme a okoreníme. Vymiešame vidličkou do peknej konzistencie. Nakoniec pokvapkáme limetkovou šťavou. Pridáme veľmi zľahka trochu kôpru. Vhodnou prílohou je bagetka či opečený toast. Pri servírovaní môžeme použiť vykrajovače ľubovoľného tvaru, ktoré naplníme zmesou a opatrne vytlačíme na tanier. Podávame ozdobené vetvičkou kôpru a kolieskom citróna. Veľmi pekne vyzerá tatarák servírovaný v tvare ryby.

Na prípravu tataráku budeme potrebovať filet z čerstvého lososa bez kože, obyčajnú, dijonskú horčicu, červenú a bielu cibuľku, soľ, korenie, čerstvý kôpor a limetkovú šťavu.
Ostrým pevným nožom mäso z lososa naškrabeme na veľmi jemno. Preložíme do sklenenej misy. Zmes na tatársky biftek nijako tepelne neupravujeme.
Naškrabané rybie mäso musí mať konzistenciu kašovitej hmoty s minimálnym podielom väčších kúskov. Vyberáme ryby čerstvé, popr. chladené, z mrazených rýb nedosiahneme taký výborný výsledok. Premrznutím stratí mäso veľa vlkhkosti.
Polovicu malej žltej a polovicu malej červenej cibuľky nakrájame na veľmi jemno. Všetky ingrediencie pridávame radšej postupne po malých častiach, aby sme neprehlušili prirodzenú chuť výborného rybieho mäsa.
Prísady postupne pridávame do misy.
Dijonská horčica dodá tatárskemu bifteku správny nádych. Pokiaľ ju nemáme k dispozícii, môžeme použiť horčicu kremžskú, s ktorou je tatarák tiež výborný.
Obyčajnú horčicu pridávame tiež po malých častiach. Prisolíme a prikoreníme priebežne ochutnávame a dochucujeme.
Nevyhnutnou súčasťou tataráku je samozrejme čerstvý kôpor. Pozor, je veľmi aromatický, odporúčame užiť len v malom množstve.
V miske vymiešame vidličkou alebo stierkou do hladkej kompaktnej hmoty. Pri servírovaní môžeme použiť väčšiu vykrajovačku na cukrovinky ľubovoľného tvaru.
Servírujeme studené s bagetkou či opečeným toastom. Ľubovoľnú formičku naplníme a vyklopíme na tanier. Veľmi pekne vyzerá tatarák vyklopený z formičky ryby. Podávame ozdobené vetvičkou kôpru a kolieskom citróna.