Steak z tuniaka

Steak z tuniaka

Počet porcií: 2
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 25 - 30 minút

Suroviny:

  • 2 pekné steaky z tuniaka
  • 1/2 malého pohára oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička oregana
  • šťava z polovice citróna
  • 1/2 lyžičky soli
  • 200 g kyslej smotany
  • nasekaná pažítka
  • 1/2 lyžičky kari korenia
  • 1 čili paprička
  • mleté čierne korenie


Postup: Steaky z tuniaka osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z citróna. Potrieme celé kvalitným rastlinným olejom a posypeme zmesou čili a kari korenia, pretlačeného cesnaku a oregana. Necháme cca 15 minút odpočinúť pri izbovej teplote. Gril rozpálime na priame grilovanie. Grilovací rošt ošetríme BBQ olejom a rovno na rošt položíme mäso. Steaky grilujeme z každej strany po dobu 8 - 10 minút. Ochutený dresing ku steaku pripravíme zmiešaním kyslej smotany s nasekanou pažítkou, dochutíme soľou a korením. Steak servírujeme teplý, preliaty studeným smotanovým dresingom s čerstvým pečivom. Môžeme tiež pripraviť ľahký zeleninový šalát.

Na prípravu steaku z tuniaka si pripravíme predovšetkým čerstvé steaky, kvalitný rastlinný olej, cesnak, oregano, citrón, soľ, kari korenie a 1 čili papričku. Na studenú omáčku ku steaku potom ešte kyslú smotanu, čerstvú nasekanú pažítku a na dochutenie soľ a korenie.
Mäso z tuniaka pokvapkáme citrónom a necháme chvíľu odležať. Ďalej potrieme dôkladne kvalitným rastlinným olejom.
Posypeme zmesou kari korenia, čili papričiek, cesnaku a oregana. Vložíme do misy a necháme približne 15 minút odpočinúť pri izbovej teplote.
Vo chvíli, keď máme mäso naložené pristúpime k zakúreniu grilu. Rošty sme ošetrili olejom BBQ od firmy Weber. K rozpáleniu dlhohoriacich brikiet je lepšie použiť zapaľovací komín Weber.
Mäso z tuniaka pokladáme priamo na liatinovú mriežku na steaky - sada Gourmet BBQ systém. Stredovú mriežku sme ošetrili olejom v spreji BBQ od firmy Weber.
Tuniakové steaky grilujeme z každej strany po dobu 8 - 10 minút.
Čerstvú zelenú pažítku nasekáme na veľmi jemno.
Studený dresing pripravíme zmiešaním kyslej smotany a nasekanej pažítky, dochutíme soľou a korením.
Steak servírujeme teplý, preliaty studeným smotanovým dresingom a s čerstvým pečivom.
K steaku môžeme pripraviť aj ľahký zeleninový šalát alebo len bohatú farebnú oblohu.