Platesa na grile

Platesa na grile

Počet porcií: 1
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 25 minút

Suroviny:

  • na osobu 1 ks platesy
  • 1 citrón
  • soľ, korenie
  • 100 g hladkej múky
  • 1 dcl kvalitného oleja


Postup: Platesy umyjeme a osušíme. Celú rybu pokvapkáme šťavou z citróna, podľa chuti osolíme a okoreníme. Do misy vsypeme hladkú múku a platesy obalíme. Pri grilovaní použijeme veľký držiak na rybu Weber, do ktorého sa nám ryba pekne vojde a bude sa nám dobre obracať. Platesy grilujeme na nízkej teploteu, jedná sa o plochú zvláštnu rybu. Z jednej strany šedú, z druhej bielu. Pri grilovaní na vysokej teplote by sa mohla platesa rýchlo spáliť. Grilujeme po dobu 10 minút z každej strany. Podávame teplé na lôžku z čerstvého šalátu a farebnej zeleniny. Zdobíme citrónom a zelenou petržlenovou vňaťou, ako prílohu ponúkame čerstvé pečivo.

Platesy umyjeme a osušíme. Celú rybu pokvapkáme šťavou z citróna.
Platesy potrieme z oboch strán kvalitným rastlinným olejom, osolíme a okoreníme a necháme 10 minút odležať.
Tu vidíme pohľad na druhú stranu platesy - bez oka, biela koža.
Pri grilovaní používame vždy kvalitný rastlinný olej, najlepšie slnečnicový alebo olivový.
Rybu pokvapkanú citrónom, potretú olejom, osolenú a okorenenú nakoniec obalíme v hladkej múke.
Rybu pripravenú podľa predchádzajúcich krokov vložíme do držiaka na rybu Weber a zaistíme uzáverom. Celý držiak vkladáme do rozpáleného grilu.
Vzhľadom k tomu, že je platesa pomerne veľmi plochá ryba, grilujeme ju veľmi opatrne, aby sa nám neprepálila. Grilujeme po dobu 10 minút z každej strany.
Podávame teplé na lôžku z čerstvého šalátu a farebnej zeleniny. Zdobíme citrónom a zelenou petržlenovou vňaťou, ako prílohu môžeme ponúknuť čerstvé pečivo.