Paella

Paella

Počet porcií: 4 - 6
Náročnosť: stredne ťažké
Čas prípravy: 1,5 hodiny

Suroviny:

  • 400 g guľatozrnnej ryže
  • 1 dcl kvalitného oleja
  • 100 g sušenej šunky
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 100 -150 g zeleného hrášku
  • 1 väčšia červená paprika
  • 15 okefovaných mušlí
  • 250 g kreviet - olúpaných a zbavených čierneho črievka
  • štipka šafranu
  • 1 - 1,5 litra vývaru


Postup: V prvom kroku pripravíme všetky potrebné suroviny na paellu. Ryžu prepláchneme studenou vodou a necháme na site odkvapkať. Červenú cibuľu nasekáme najemno, cesnak prelisujeme, červenú papriku zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky o hrane 0,5x0,5 cm. Mušle očistíme kefkou, otvorené a veľmi ťažké (plné piesku) vyhodíme. Nepoužívame mušle s poničenou škrupinou. Krevety olúpeme ostrým malým nožíkom a odstránime aj malé čierne črievko. Do stredu grilu vložíme ťažkú ​​liatinovú panvicu Wok a gril rozhrejeme na strednú teplotu. Do panvice prelejeme olej, na olej nasypeme červenú cibuľku a necháme ju zosklovatieť. Neskôr pridáme ešte prelisovaný cesnak a štipku šafranu. Na pripravený základ vsypeme opláchnutú ryžu a zľahka osmažíme, prisypeme hrášok a nakrájanú červenú papriku. Premiešame a zalejeme dostatočným množstvom vývaru. Dusíme pod poklopom po dobu 30 minút než bude ryža skoro hotová. Na ryžu naukladáme krevety a mušle a necháme pod poklopom ďalších 15 - 20 minút. Neotvorené mušle vyhodíme. Servírujeme v liatinovej panvici, kedy si každý zo stravníkov naberie porciu podľa chuti. Môžeme dozdobiť zeleným petržlenom.

Na prípravu paelly na grile si pripravíme potrebnú liatinovú panvicu Wok BBQ. Základné suroviny na prípravu paelly sú ryža, kvalitný olej, sušená šunka, červená cibuľa, cesnak, hrášok, paprika, mušle, krevety, vývar a štipka pravého šafranu.
Červenú cibuľu nasekáme najemno a sušenú šunku nakrájame na kocky s dĺžkou hrany cca 0,5 x 0,5 cm. Cesnak prelisujeme na lise alebo nadrobno nasekáme.
Červenú papriku prekrojíme a odstránime jadierka a nakrájame na kocky o hrane 0,5 x 0,5 cm.
Do stredu grilu vložíme ťažkú liatinovú panvicu Wok BBQ a gril rozkúrime na strednú teplotu. Do panvice prelejeme olej a necháme prehriať.
Na rozpálenom oleji v panvici necháme zosklovatieť cibuľu a prelisovaný cesnak.
Ryžu prepláchneme studenou vodou a necháme na site odkvapkať. Odkvapkanú ryžu vsypeme na spenenú cibuľu a premiešame. Zároveň pridáme aj na kocky nakrájanú papriku.
V tejto fáze pridáme aj nakrájanú sušenú šunku.
Hrášok do paelly použijeme čerstvý alebo mrazený. Sterilizovaný býva rozvarený a nevábnej farby.
Všetky suroviny v panvici premiešame a zalejeme dostatočným množstvom vývaru. Dusíme pod poklopom po dobu 30 minút než bude ryža skoro hotová.
Pohľad na paellu tesne pred dokončením, pred vložením kreviet a slávok.
Detailný pohľad, na ktorom je zreteľne vidieť, že všetok vývar ešte ryža nevsiakla.
Na ryžu naukladáme podľa ľubovôle pripravené krevety a očistené prebrané mušle.
Mušle očistíme kefkou, otvorené a veľmi ťažké (plné piesku) vyhodíme. Nepoužívame ani mušle s poničenou škrupinou.čistíme kefkou, otvorené a veľmi ťažké (plné piesku) vyhodíme. Nepoužívame ani mušle s poničenou škrupinou.rené a veľmi ťažké (plné piesku) vyhodíme. Nepoužívame ani mušle s poničenou škrupinou.
Po pridaní kreviet a mušlí dusíme ešte pod poklopom po dobu ďalších 15 - 20 minút. Mušle, ktoré sa v teple neotvorili, vyhodíme tiež.
Servírujeme teplé rovno v liatinovej panvici Wok BBQ, každý zo stravníkov si naberie porciu podľa chute. Môžeme dozdobiť zeleným petržlenom. Na prípravu paelly na fotografiách sme mali možnosť vyskúšať kotlový gril s plynovým zapaľovaním WEBER Performer Touch-N-Go.