Kaprie hranolky

Kaprie hranolky

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredne ťažké
Doba prípravy: 45 minút

Suroviny:

  • 600 - 800 g vykosteného filetu z kapra
  • soľ podľa chuti
  • 3 lyžičky sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 100 - 150 g hladkej múky
  • kvalitný olej na vyprážanie


Postup: Mäso z čerstvého kapra zbavené kostí nakrájame na dlhšie tenké kúsky, hraholky. V miske zmiešame múku s mletou rascou a sladkou paprikou. Kaprie hranolky podľa chuti osolíme a vložíme do ochutenej múky. Misou zatrasieme, tým sa nám oddelia jednotlivé kúsky od seba a budú rovnomerne obalené. Do stredu grilu vložíme liatinovú panvicu BBQ a na nej rozpálime kvalitný olej na vyprážanie. Jedným kúskom skúsime teplotu oleja, ak sa začne smažiť a bublať, je najvyšší čas vsypať ostatné hranolky a prudšie smažiť. Na panvici kúsky niekoľkokrát premiešame vareškou, aby sa od seba oddelili a boli rovnomerne osmažené dochrumkava. Vypražené vyberieme z panvice, uložíme na obrúsok a necháme odsať prebytočný tuk. Podávame so zemiakovou kašou alebo s hranolčekmi a obľúbenou studenou omáčkou.

Na prípravu kaprích hranolčekov budeme potrebovať vykostené kaprie mäso - filet, soľ, sladkú papriku, mletú rascu, hladkú múku a kvalitný olej na vyprážanie.
Mäso z čerstvého kapra zbavené kostí nakrájame na dlhšie tenké kúsky, hranolky. Jemne osolíme.
V miske zmiešame odvážené množstvo hladkej múky s mletou rascou...
...a mletou sladkou paprikou.
Pri krájaní mäsa na tenké prúžky pocítime pri reze možné zvyšné kosti. Tieto kosti ešte odstránime pomocou pinzety.
Osolené kúsky mäsa vložíme do ochutenej múky a misou zatrasieme, tým sa nám oddelia jednotlivé kúsky od seba. Môžeme ešte prehodiť a prevzdušniť rukami.
Premiešame a skontrolujeme, či máme všetky kúsky rovnako obalené.
Do stredu grilu vložíme liatinovú panvicu BBQ a na nej rozpálime kvalitný olej na vyprážanie. My sme mali možnosť vyskúšať kotlový gril Weber One-Touch Premium 57.
Jedným kúskom skúsime teplotu oleja, pokiaľ sa kúsok začne smažiť a bublať, je najvyšší čas vsypať ostatné hranolky a prudšie smažiť.
Hranolky by mali byť v oleji aspoň do polovice ponorené, aby sa nám múka nezačala odlupovať. Opatrne niekoľkokrát premiešame vareškou, aby sa kúsky od seba oddelili a boli rovnomerne osmažené dochrumkava. Usmažené vyberieme z panvice a necháme na obrúsku odkvapkať.
Servírujeme teplé na lôžku z hlávkového šalátu, ako prílohu môžeme podávať zemiakovú kašu alebo hranolky a obľúbenú studenú omáčku.