Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh

Počet porcií: 2
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 - 40 minút

Suroviny:

  • 2 čerstvé vypitvané pstruhy
  • soľ
  • citrónová šťava
  • mletá rasca
  • maslo alebo olej na vyprážanie


Postup: Pstruhy zakúpime najlepšie v špecializovaných obchodoch alebo priamo z chovu. Tak budeme mať istotu, že máme ryby naozaj čerstvé. Pstruhy vypitveme, riadne umyjeme vodou a osušíme. Celé zvnútra i zvonka osolíme, poprášime mletou rascou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Do stredu grilu vložíme ťažkú liatinovú panvicu a na nej rozpustíme maslo. Do rozpusteného masla vložíme pripravené ryby a opekáme zvoľna z oboch strán, kým nie je koža pstruhov zlatistá a chrumkavá. Servírujeme so zemiakovou prílohou alebo s pečivom. Zdobíme kolieskom citróna a zeleninou.

Na prípravu pstruha na grile si pripravíme čerstvé pstruhy, soľ, citrónovú šťavu a mletú rascu. Počítame jednu celú rybu na porciu.
Ryby nakupujeme najlepšie v špecializovaných predajniach alebo priamo v chove, tak máme istotu, že ryby sú naozaj čerstvé a teda aj s výbornou chuťou.
Pstruhy vypitveme, riadne umyjeme vodou a osušíme. Celé zvnútra i zvonka osolíme, poprášime mletou rascou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Zdravo môžeme ryby pripraviť na grile s pomocou koša na ryby v dvoch veľkostiach. My sme vyskúšali Weber držiak na rybu veľký. Do tohto držiaka je možné podľa veľkosti umiestniť 2 - 3 pstruhy.
Do stredu kotlového grilu na drevené uhlie Weber One-Touch Premium sme umiestnili ťažkú liatinovú panvicu BBQ, na ktorej sme rozohriali kvalitné maslo.
Do rozohriateho masla vložíme pripravené ryby a opekáme zvoľna z oboch strán po dobu približne 15 minút, kým nie je koža pstruha zlatistá a chrumkavá.
Ryby patria do skupiny zdraviu prospešných potravín. Ich konzumácia by mala byť aspoň 1 - 2 x týždenne. Rybie mäso je veľmi ľahko stráviteľné a jeho nespornou výhodou je aj pomerne krátka doba tepelnej úpravy.
Grilovaného pstruha môžeme podávať s varenými zemiakmi posypanými nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a rezom z citróna. Vrelo môžeme odporučiť ako ľahkú letnú večeru.