Grilovaný losos so špenátom

Grilovaný losos so špenátom

Počet porcií: 2 - 4
Náročnosť: stredne ťažké
Doba prípravy: 40 minút

Suroviny:

  • 2 - 4 porcie lososa
  • 1/2 kelímka smotany na šľahanie
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie
  • citrónová šťava
  • olej


Postup: Jednotlivé porcie lososa osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónom. Odložíme bokom a necháme 15 minút odpočinúť. Do stredu grilu vložíme ťažkú liatinovú panvicu BBQ. Na panvicu dáme rozohriať olej, na ňom necháme zosklovatieť na kocky nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak. Pridáme nahrubo nakrájaný čerstvý špenát, ktorý sme vopred poriadne opláchli pod tečúcou vodou. Osolíme a okoreníme, podlejeme smotanou a necháme zredukovať. Medzitým už na rozpálený rošt grilu položíme porcie lososa a grilujeme z každej strany po dobu cca 6 minút. Hotové opatrne prenesieme na nahriate taniere a pridáme špenát z panvice. Ako ďalšiu prílohu môžeme podávať varený zemiak.

K príprave lososa so špenátom si pripravíme porcie čerstvého nemrazeného lososa, smotanu na šľahanie, čerstvý špenát, cibuľu, cesnak, soľ, korenie, citrónovú šťavu a rastlinný olej. Okrem iného ešte budeme potrebovať liatinovú panvicu BBQ.
Porcie lososa potrieme zo všetkých strán rastlinným olejom, osolíme a okoreníme. Necháme 15 minút odpočinúť. Prebytočnú tekutinu osušíme.
Lososa nezabudneme pred vložením na gril pokvapkať citrónovou šťavou.
Cibuľu ako základ pre prípravu smotanového špenátu nakrájame na veľmi malé kocky.
Do stredu grilu na drevené uhlie Weber One-Touch Premium 57 vložíme ťažkú liatinovú panvicu BBQ a na ňu dáme rozohriať minimálne množstvo oleja.
Na rozohriaty olej vsypeme nasekané kocky cibule spolu s roztlačeným alebo prelisovaným cesnakom. Necháme chvíľku speniť.
Vo chvíli, kedy začneme smažiť cibuľku, pridáme rozotrený alebo prelisovaný cesnak. Zároveň položíme na rozpálený grilovací rošt porcie lososa a grilujeme z každej strany po dobu 6 minút.
Čerstvý špenát najprv dôkladne premyjeme pod tečúcou vodou, ľahko osušíme utierkou a nahrubo nasekáme nožom. Môžeme tiež len natrhať prstami na menšie kusy.
Nasekaný špenát vsypeme na spenenú cibuľku s cesnakom, premiešame a necháme chvíľku dusiť.
Ku špenátu na panvici pridáme soľ a korenie. Dusiť necháme do chvíle než listy zmenšia svoj objem.
Podusený špenát zalejeme sladkou smotanou na šľahanie a na miernom žiare redukujeme na hustú omáčku. Špenát bude obalený svetlým povlakom.
Lososa servírujeme teplého na nahriatom tanieri s kopčekom smotanového špenátu a plátkami čerstvého pečiva. Ľahká večera pre milovníkov zdravej výživy.
Rovnako ako podkovy z lososa môžeme pripraviť aj steaky z vykosteného filetu. Výsledok bude rovnako chutný.