Grilovaná pražma na bylinkách

Grilovaná pražma na bylinkách

Počet porcií: 4
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 45 minút

Suroviny:

  • 4 pražmy kráľovské
  • 1 kg zemiakov v šupke
  • 2 citróny
  • 4 čili papričky
  • čerstvý tymián a rozmarín
  • kvalitný rastlinný olej


Postup: Ryby nasolíme zvnútra aj zvonku, do vyčistenej brušnej dutiny vložíme po strúčiku cesnaku a čili papričke. Ďalej pridáme po vetvičke rozmarínu a tymianu. Z alobalovej fólie odstrihneme dostatočne veľké obdĺžniky, ktoré potrieme olejom a poukladáme plátky surových zemiakov. Zemiaky osolíme a okoreníme, na zemiaky položíme rybu naplnenú bylinkami. Pevne uzavrieme, zabalíme do úhľadného balíčka. Hotové balíčky vkladáme do rozpáleného grilu na nepriame grilovanie. Pod poklopom grilu necháme 35 - 40 minút piecť. Po tejto dobe skúsime jeden balíček rozbaliť a skúsime či sú zemiaky mäkké. Podávame priamo celé balíčky na tanier, len alobal rozbalíme, prípadne odklopíme a upravíme ako misku.

Na grilovanú pražmu si pripravíme čerstvé pražmy kráľovské po jednom kuse na porciu, umyté zemiaky v šupke, citrón, cesnak, čili papričku, tymián a rozmarín, kvalitný olej, soľ a korenie.
Rybu nasolíme zvnútra aj zvonku, do brušnej dutiny vložíme cesnak a čili papričku. Ďalej pridáme po vetvičke rozmarínu a tymianu. Rybu zvonku potrieme trochou oleja.
Pohľad na rybu s naplnenou brušnou dutinou.
Surové zemiaky aj so šupkou nakrájame na rovnako hrubé plátky o hrúbke do 0,5 cm. Z alobalu nastriháme potrebný počet obdĺžnikov zodpovedajúci počtu pripravovaných porcií. Alobal potrieme olejom a plátky zemiakov poskladáme, okoreníme a osolíme.
Na rozložené zemiaky položíme celú rybu. Na rybu položíme ešte trocha rozmarínu a tymianu. Bylinky pekne prevoňajú rybu aj zemiaky.
Nakoniec doplníme kolieskami citróna a prúžkami červenej cibule.
Alobal prehneme cez rybu so zemiakmi, pevne uzavrieme a zabalíme do úhľadného balíčka.
Na balení si dávame záležať, skontrolujeme všetky strany, či je alobal pevne uzavretý. Hotové balíčky vkladáme do rozpáleného grilu, grilujeme nepriamo pod poklopom po dobu 35 - 40 minút. Po tejto dobe jeden balík rozbalíme a skúsime, či sú zemiaky mäkké.
Podávame priamo celé balíky na nahriatom tanieri, len alobal porozbalíme a upravíme ako misku. Môžeme tiež servírovať bez obalu na nahriatom tanieri so zeleninovou oblohou.