Plnka do kurčaťa

Plnka do kurčaťa

Počet porcií: 4
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 minút

Suroviny:

  • 4 - 6 rožkov z predošlého dňa
  • 2 vajcia
  • muškátový kvet podľa chuti
  • soľ, korenie
  • mlieko na namočenie rožkov
  • zelená sekaná petržlenová vňať, na jar môžeme pridať čerstvú žihľavu

Postup:

Do veľkej misy nakrájame rožky na rovnaké kúsky, ktoré zalejeme mliekom, pridáme vajcia a podľa chuti osolíme a okoreníme. Pre vôňu a lepšiu chuť pridáme muškátový kvet. Vymiešame polotuhú zmes, ktorou plníme kurča alebo upečieme samotnú v zapekacej mise vymazanej maslom a vysypanej strúhankou.

Na plnku si pripravíme staršie rožky z predošlého dňa, vajcia, mlieko, sekanú zelenú petržlenovú vňať, muškátový kvet, soľ a korenie.
Všetky rožky nakrájame na kolieska alebo rovnako veľké kocky, ktoré nasypeme do veľkej misy. V ďalšom kroku pristúpime k pridávaniu zostávajúcich surovín.
K pripraveným nakrájaným rožkom pridáme postupne vajcia a ďalšie suroviny.
Mlieko pridávame do doby než sú všetky rožky úplne nasiaknuté. Ak sa nám podarí naliať mlieka viac, prebytočné zlejeme.
Do plnky nasekáme zelenú pažítku, pri príprave plnky na jar, môžeme pridať mladé lístky žihľavy, s ktorými má plnka výbornú chuť.
Nevyhnutným korením spolu so soľou a korením je muškátový kvet. Muškátový kvet je pre svoju vôňu veľmi obľúbený pri príprave hlavne zeleninových pokrmov.
Všetky suroviny riadne premiešame, aby sa pekne prepojili chute i vône.
Miešanie je najlepšie vykonávať rukami, tak môžeme aj ľahko cítiť konzistenciu cesta na plnku. Pred plnením do formy alebo hydiny nesmieme zabudnúť kúsok ochutnať a prípadne dosoliť či dokoreniť.
My sme plnkou naplnili kuraciu roládu s plnkou v slaninovom kabátiku. Ugrilovanú roládu možno konzumovať teplú so zemiakovou kašou alebo zemiakmi. Studená roláda sa hodí na doplnenie studených mís.