Kuracie stehná grilované na cédrovej doske

Kuracie stehná grilované na cédrovej doske

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredne ťažká
Doba prípravy: 45 - 60 minút

Suroviny:

  • 4 steaky zo stehna
  • 175 ml sójovej omáčky
  • 125 ml octu balsamico
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 lyžica cesnaku
  • 1 lyžica čerstvého zázvoru
  • 4 lyžice oleja
  • soľ
  • cédrová doštička Weber, určená na grilovanie

Postup:

K príprave kuracích stehien grilovaných na cédrovej doske si pripravíme kuracie steaky, sójovú omáčku, ocot balsamico, hnedý cukor, cesnak, čerstvý zázvor a olej. Nesmieme tiež zabudnúť na dôležitú súčasť, ktorou je grilovacia doštička Weber.

Kuracie mäso osolíme, zľahka naklepeme a vložíme do marinády.
Marinádu pripravíme vo väčšej mise zmiešaním sójovej omáčky, octu balsamico, hnedého cukru, treného cesnaku, struhaného čerstvého zázvoru a oleja. Všetko dôkladne premiešame a do marinády vložíme mäso na 25 - 30 minút.
Tmavý cukor obohatí chuťové zloženie marinády a na mäse krásne skaramelizuje.
Čerstvý zázvor nastrúhajte a pridajte ho do marinovacej zmesi.
Mäso v miske s marinádou je možné párkrát otočiť, aby sa marináda rozprestrela rovnomerne po mäse.
Cédrovú údiacu doštičku namočíme na 25 minút do studenej vody a necháme ju nasiaknuť, doštičku utrieme a vložíme do grilu, kým nezačne tlieť. Doštičku obrátime.
Tlejúca doštičku mäsa dodá príjemnú chuť i zafarbenie.
Mäso rozložíme na tlejúcu doštičku a pod poklopom grilujeme na strednom žiare po dobu 15 - 20 minút. Priebežne potierame zvyšnou marinádou. V prípade, že by nám začala doštička horieť, postriekame ju vodou z ručného rozprašovača.
Občas poklop nadvihneme a mäso skontrolujeme. Pri vyššom počte potrení marinádou bude mať mäso intenzívnejšiu chuť.
Ugrilované mäso vyberieme z grilu a preložíme na nahriate taniere. My sme ako prílohu volili cestovinový šalát, môžeme podávať aj s čerstvým chrumkavým pečivom.