Kuracia roláda s plnkou v slaninovom kabátiku

Kuracia roláda s plnkou v slaninovom kabátiku

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredne náročné
Čas prípravy: 1 - 1 1/2 hodiny

Suroviny:

  • 4 kuracie prsia
  • 450 g anglickej slaniny
  • na plnku: 150 g strúhanky
  • 4 lyžice mlieka alebo vývaru
  • 1 lyžica posekaného cesnaku
  • 2 lyžičky rozmarínu
  • 2 lyžičky oregana
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • soľ, korenie
  • povrázok alebo špáradlá

Postup:

Z prísad zmiešame v mise plnku. Kuracie prsia položíme na rovnú podložku potiahnutú potravinárskou fóliou alebo rozstrihnutým veľkým mikroténovým sáčkom. Prikryjeme aj zvrchu druhou fóliou a zľahka naklepeme. Osolíme a okoreníme, na mäso poukladáme plnku a opatrne s pomocou fólie roládu opatrne stočíme. Z anglickej slaniny poukladáme plát, na ktorý položíme roládu a postupným krížením plátkov slaniny celú roládu zabalíme. Aby nám prúžky slaniny nespadli, môžeme ich pripichnúť špáradlami. Na grilovanie použijeme alumíniovú grilovaciu misku, do misky vložíme roládu a podlejeme vodou. Pri 230 stupňoch grilujeme 1 - 11/4 hodiny kým vnútorná teplota nedosiahne 75 stupňov. Hotovú roládu nakrájame na plátky a podávame teplé alebo studené ako súčasť obložených mís.

Kuracie prsia prekrojíme, aby sme z každého získali 1 veľký plátok. Prsia položíme tesne vedľa seba na rovnú podložku alebo doštičku potiahnutú potravinárskou fóliou alebo mikroténovým sáčkom. Hore položíme tiež fóliu a mäso opatrne naklepeme. Fóliu zložíme, okoreníme a osolíme.
Mäso dochutíme soľou a korením.
Na rozklepaný plát mäsa nakladieme z jednej strany po celej dĺžke pripravenú plnku.
Plnku po mäse rozprestrite rovnomerne.
Pomocou fólie roládu zatočíme a na chvíľu odložíme bokom. Riadne utiahneme.
Postupným krížením plátkov slaniny celú roládu zabalíme. Aby nám prúžky slaniny nespadli, môžeme ich pripichnúť špáradlami alebo roládu stiahnuť potravinárskym povrázkom.
Takto vyzerá roláda zabalená v slanine ešte pred vložením na gril. Špáradiel nepotrebujeme veľa, pretože sa slanina spečie, bude na roláde držať.
Hotovú roládu vložíme do hliníkovej grilovacej misky a podlejeme vodou. Pri teplote 230 stupňov grilujeme 1 - 1 1/4 hodiny až kým vnútorná teplota nedosiahne 75 stupňov.
Grilovaná roláda po 1 1/4 hodine na grile, použili sme gril Weber Q320. U tohto grilu ide veľmi efektívne upravovať teplotu grilovania.
Roládu krájame na plátky, podávame teplú preliatu výpekom z mäsa a slaniny. Studenú roládu môžeme použiť ako súčasť obložených studených mís.
Teplú roládu môžeme podávať s pečivom či zemiakovou prílohou.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít