Kurča na paprike

Kurča na paprike

Počet porcií: 4 - 6
Náročnosť: stredná
Čas prípravy: 1 - 1/2 hodiny

Suroviny:

  • 8 - 12 kuracích paličiek
  • soľ, korenie
  • 1-2 lyžice mletej papriky
  • 2 - 3 lyžice masti
  • 1 - 1 1/2 litra vývaru
  • 2 - 3 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • 2 stredné cibule nakrájané najemno
  • trochu oleja
  • 2 lyžice kyslej smotany

Knedle:

  • 1 hrnček múky
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • soľ
  • 2 staršie rožky
  • trochu prášku do pečiva
  • 3 - 4 porcelánové rovné hrnčeky
  • 1 - 2 vajcia

Postup:

Kuracie paličky potrieme olejom, posolíme a okoreníme. Vložíme do rozpáleného grilu a zvoľna zo všetkých strán grilujeme dozlatista, mäso nemusí byť prepečené, bude sa ešte variť v omáčke. Do stredu grilu vložíme liatinovú panvicu wok. Do panvice vložíme masť, ktorú rozpustíme. Do masti nasypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a smažíme dozlatista, tesne pred koncom vsypeme mletú papriku. Tú len prehrejeme, nesmie sa prepáliť, bola by horká. Na papriku nasypeme múku a ešte chvíľku pražíme. Zalejeme dostatočným množstvom vývaru. Ponecháme 20 minút za častého miešania prevariť. Omáčku môžeme zjemniť smotanou. Nakoniec vložíme do omáčky paličky kurčaťa a necháme prehriať. Podávame s knedľou alebo ryžou. Oboje môžeme pripraviť tiež v kotlovom grile.

Príprava knedlí v grile je veľmi zábavná. Potrebujeme liatinovú panvicu wok a rovnaké porcelánové hrnčeky. V mise zmiešame osolenú múku zmiešanú s práškom do pečiva s mliekom a vajcami, pridáme na kocky nakrájané rožky a vypracujeme redšie cesto. Porcelánové hrnčeky vymastíme masťou a naplníme do 2/3 cestom. Wok panvicu vložíme do stredu grilu a naplníme ju spolovice horúcou vodou, ktorú uvedieme do varu. Hrnčeky s cestom vložíme do wok panvice a pod poklopom necháme variť 25 minút. Vpichneme špajľu, pokiaľ je po vytiahnutí suchá, sú knedle uvarené.

Na prípravu kurčaťa na paprike si pripravíme kuracie paličky, soľ, korenie, sladkú mletú papriku, masť, vývar, hladkú múku, trochu oleja, cibuľu. Na žemľové knedle staršie rožky, mlieko, múku, vajcia a soľ.
Kuracie paličky umyjeme a osušíme. Celé potrieme olejom osolíme a okoreníme. Grilujeme na grilovacom rošte kým nezískajú zlatistú farbu po celom povrchu. Grilujeme do polomäkka, budú sa ešte variť v omáčke.
Cibuľu ošúpeme na nakrájame na jemno.
Liatinovú panvicu BBQ weber wok vložíme do stredu grilu Weber One-Touch premium Gourmet. Do panvice vložíme masť a necháme rozpáliť.
Na masti speníme do zlatohneda nadrobno nasekanú cibuľku. V tejto chvíli je nutné gril strážiť, aby sme cibuľku nepripálili.
Usmaženú cibuľku zasypeme sladkou mletou paprikou a opatrne prehrejeme. Paprika sa veľmi rýchlo prepaľuje, dáme pozor, aby nám nezhorkla. Teplotu grilu môžeme znížiť.
Hotový základ nakoniec zasypeme hladkou múkou pre zahustenie. Opatrne opražíme a nakoniec zalejeme vývarom.
Studený vývar vlievame veľmi opatrne, aby nás neoparila para z woku. Omáčku dôkladne premiešame, nesmú v nej zostať žmolky. Necháme za častého prebublávania prevariť aspoň 20 minút. Vložíme kuracie paličky a spoločne prevaríme.
Mletá paprika dodá omáčke nádhernú farbu. Ku koncu varenia môžeme omáčku zjemniť pridaním smotany. Omáčku podávame s knedľou alebo ryžou.
Uvariť knedľu na grile nie je zase nič také zložité, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Potrebujeme múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ, staršie rožky, vajcia a mlieko či vlažnú vodu.
Do väčšej misy vlejeme mlieko, prisypeme múku zmiešanú vopred s kypriacim práškom do pečiva a trochou soli. Prášok je nutné do múky zamiešať dopredu, aby nám pri prisypaní do mlieka rýchlo nevzkypel. Knedle by boli tuhé.
Do misy s múkou a mliekom rozklepneme potrebný počet vajec. Môžeme premiešať vareškou. Vypracujeme redšie cesto.
Jeden alebo dva dni staré žemle či rožky nakrájame na rovnomerné kocky. Pre vylepšenie môžeme kocky pred primiešaním do cesta osmažiť na masle.
Kocky žemle pridáme do misy a zapracujeme do základu cesta. Nenechávame kysnúť, cesto rovno plníme do pripravených hrnčekov.
Cesto na knedle môžeme spracovať ručne vareškou. Nesmie byť tuhé, malo by sa skôr ťahať.
Porcelánové alebo keramické hrnčeky vymažeme vnútri masťou a do 2/3 naplníme pripraveným knedlíkovým cestom.
Aby sme nemali cesto všade, použijeme na plnenie do hrnčekov polievkovú lyžicu alebo varešku.
Naplnené hrnčeky vkladáme opatrne do vriacej vody v BBQ wok panvici. Dávame dobrý pozor, aby sme sa nespálili.
Knedle varíme pod poklopom po dobu cca 25 minút. Dostatočné prevarenie poznáme podľa vpichnutej špajle. Ak je po vytiahnutí suchá, knedle môžeme vybrať a servírovať.
Ukážka skúšky prevarenia knedlí vpichnutím špajdle.
Kurča na paprike podávame s knedľou. Celý pokrm bol pripravený na griloch Weber One-Touch a Performer. Na tanieri dozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou, môžeme pridať lyžicu kyslej smotany.