Grilované kurča s pomarančom a ligurčekom

Grilované kurča s pomarančom a ligurčekom

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredná
Čas prípravy: 1,5 hodiny

Suroviny:

  • kurča do 2 kg
  • 100 g masla
  • 2 lyžice posekaného ligurčeka
  • 1 lyžica nastrúhanej pomarančovej kôry
  • soľ
  • korenie
  • pivo alebo vývar do stojana
  • stojan na pečenie hydiny

Postup:

Očistené kurča zvnútra aj zvonku osolíme a okoreníme. Položíme na dosku a rukou opatrne oddelíme kožu na prsiach a stehnách od mäsa, vytvoríme tak priestor na vloženie ochuteného masla. Zmiešaním masla, sekaného ligurčeka a pomarančovej kôry získame bylinkové maslo, ktoré opatrne nanesieme medzi mäso a kožu. Nohy kurčaťa stiahneme povrázkom. Do stojana na grilovanie kurčaťa vlejeme pivo alebo vývar. Kurča dáme na stojan. Gril rozohrejeme na strednú teplotu. Vložíme kurča na stojane a grilujeme po dobu 1 1/4 - 1/2 hodiny, kým vnútorná teplota v najsilnejšom mieste stehna nedosiahne teplotu 75 stupňov. Kurča v grile občas skontrolujeme, priebežne potierame vypečenou šťavou. Hotové kurča necháme ešte 10 minút vo vypnutom grile dôjsť pod alobalom. Kurča môžeme tiež potierať šťavou z pomaranča.

Pripravíme si kurča, väčší pomaranč, čerstvý sekaný ligurček, maslo, pivo alebo vývar do stojana na hydinu, soľ a korenie. Okrem iného potrebujeme povrázok a stojan na grilovanie hydiny. My sme mali k dispozícii stojan na hydinu Weber.
Kurča očistíme, okrájame prebytočnú kožu pri krku. Zvnútra i zvonku zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Kurča položíme na doštičku.
Kurča si položíme prsiami hore a pristúpime opatrne k oddeleniu kože od mäsa. Kožu narežeme, prstami prenikneme pod kožu a postupujeme ďalej až sa nám podarí oddeliť kožu na celých prsiach i stehnách.
grilovane-kure-s-pomerancem-361
Pripravíme si ochutené maslo, ktoré budeme plniť medzi kožu a mäso. Do misy vložíme zmäknuté maslo a vymiešame do peny.
Z čerstvého bio pomaranča nastrúhame na jemnom strúhadle jednu lyžicu kôry. Tú pridáme k maslu.
Poslednou prísadou do bylinkového masla je jemne sekaný ligurček. Ktorý dodá mäsu špecifickú vôňu.
Všetky suroviny na bylinkové maslo riadne zmiešame, vymiešame do peny. Túto zmes plníme do kurčaťa medzi kožu a mäso.
Pripravíme si stojan na grilovanie hydiny Weber Style, naplníme ho pivom alebo vývarom. Odložíme stranou a môžeme začať plniť kurča ochuteným maslom.
Ochutené maslo začneme po malých dávkach vkladať pod kožu kurčaťa od krku cez prsia k stehnám. Nerovnosti na koži uhladíme dlaňami. Ak sa nám podarí, že koža praskne, stačí ju zopnúť špáradlami. V grile sa zapečie a nebude náplň vytekať.
Naplnené kurča s maslom opatrne prenesieme na stojan na grilovanie hydiny Weber. Vložíme do grilu na strednom žiare grilujeme po dobu približne 1 a 1/2 hodiny. Kurča kontrolujeme, priebežne potierame zachytenou vypečenou šťavou. Môžeme potierať aj pomarančovou šťavou.
Kurča na stojane upravíme a vložíme ho do rozpáleného grilu. Do mištičky stojanu na hydinu sa nám bude zachytávať vypečená šťava z kurčaťa. Tú použijeme na potieranie.
Pred vložením kurčaťa na stojane do grilu nezabudneme na utesnenie krku kurčaťa záslepkou od stojana. Tak budeme mať zaručené, že vyparená vhlkosť zostane vo vnútri kurčaťa a kurča nebude vysušené.
Kurča sme grilovali na plynovom grile Weber s použitím metódy nepriameho grilovania počas 1 a 1/2 hodiny. Kurča bolo počas grilovania potierané 4x.
Kurča na stojane získalo krásne opečenú kôrku zo všetkých strán. Výborná je i chuť, ktorá vznikne preniknutím masla, ligurčeka a pomarančovej kôry.
Ako netradičnú oblohu sme použili pomaranč nakrájaný na mesiačiky. Vhodnou prílohou je varený zemiak či pečivo.
Na fotografii je vidieť detail grilovaného kurčaťa s pomarančom a ligurčekom.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít