Steak na červenom víne s popučenými zemiakmi

Steak na červenom víne s popučenými zemiakmi

Počet porcií: 3-4 porcie
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 minút

Suroviny:

  • 4 steaky z roštenky
  • 2 väčšie červené cibule
  • 35 ml balzamikového octu
  • 50 ml červeného vína
  • 150 ml olivového oleja
  • 2-3 strúčiky nasekaného cesnaku
  • čerstvá bazalka
  • 1 kg zemiakov
  • soľ, korenie

Postup: V miske zmiešame 2/3 oleja, ocot a víno s cesnakom a dôkladne premiešame. Mäso potrieme marinádou a preložíme kolieskami cibule. Doba marinovania minimálne 1 hodinu. Zemiaky uvaríme domäkka. Lístky bazalky rozmixujeme so zvyšnou 1/3 oleja. Varené horúce zemiaky roztlačíme a vmiešame olej s bazalkou. Dosolíme, dokoreníme. Mäso grilujeme na priamom žiare, pre stredné prepečenie grilujeme 3-4 minúty z každej strany. Zvyšnú marinádu privedieme k varu a necháme o ½ zredukovať.

Na prípravu steaku na červenom víne s popučenými zemiakmi si pripravíme predovšetkým pekné steaky z roštenky, červenú cibuľu, balzamikový ocot, červené víno, olivový olej, cesnak, čerstvú bazalku a pekné zemiaky, najvhodnejší je varný typ A.
Steaky zľahka naklepeme tĺčikom na mäso alebo tupou hranou noža. Mäso nesolíme, odložíme bokom a pripravíme si marinádu.
Cesnak nasekáme nadrobno, môžeme ho tiež prelisovať alebo utrieť s trochou soli.
Do väčšej sklenenej misy vlejeme 2/3 oleja, odmerané množstvo octu a vína, prisypeme nasekaný cesnak a dôkladne premiešame.
Červenú cibuľu nakrájame na tenučké kolieska a pridáme do misy k marináde, opäť premiešame.
Mäso vložíme do misy s marinádou, pokúsime sa, aby mäso bolo poprekladané kolieskami cibule. Marinujeme minimálne 1 hodinu.
Mäso grilujeme na priamom žiare, pre stredné prepečenie grilujeme z každej strany po dobu 3 - 4 minút. V našom prípade sme grilovali na grile Weber Performer Touch-N-Go 57 bez deleného roštu. Opečené mriežky na mäse sme dosiahli otáčaním mäsa v rôznych uhloch.
Mäso pripravujeme pod poklopom, priebežne kontrolujeme. Vo chvíli, keď je hotové, odložíme mäso bokom mimo žiaru a necháme dôjsť cca 8 minút.
Zemiaky ošúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Horúce vsypeme do misy a dochutíme soľou a korením.
V malej miske zmiešame zvyšnú tretinu oleja s nasekanými lístkami čerstvej bazalky a premiešame. Môžeme tiež olej s bazalkou rozmixovať.
Zmes bazalky a oleja zmiešame s varenými zemiakmi, niektoré zemiaky roztlačíme, u niektorých môžeme nechať kúsky väčšie. Ochutnáme, poprípade ešte dochutíme.
Detail mäsa na grile aj so zvyšnou marinádou.
Ugrilovaný steak má vo finále veľmi lákavú farbu a opečené mriežky mu dodávajú nádych luxusu. Zvyšnú marinádu prehrejeme a necháme zredukovať na polovicu.
Servírujeme na nahriatych tanieroch alebo na drevenom lopári, s pripravenými zemiakmi a zeleninovou oblohou. Hotový steak pokvapkáme zredukovanou marinádou.