Rump steak

Rump steak

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredne ťažké
Doba prípravy: 35 minút

Suroviny:

  • 4 plátky z hovädzieho stehna
  • 1/8 lt oleja
  • 2 lyžice octu
  • 1/2 kelímka čerstvej bazalky
  • 1/2 masla
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ, korenie
  • 1 menší šalát
  • 1 little gem
  • 2 stredné pomaranče
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice


Postup: Ako prvú zmiešame nasekanú bazalku s nadrobno nasekanou cibuľkou, a citrónovú šťavu so soľou, korením, olejom a octom. Little gem spolu so šalátom umyjeme a nakrájame na tenké prúžky. Pomaranče olúpeme a nakrájame na rovnaké dieliky, zmiešame dokopy so šalátom. Steaky potrieme olejom a necháme odležať. Zálievku na šalát pripravíme zmiešaním žĺtka s horčicou a olejom. Ochucujeme soľou korením, popr. octom.

Na prípravu rump steaku si pripravíme plátky z hovädzieho stehna, olej, ocot, čerstvú bazalku, citrónovú šťavu, soľ, korenie. Na svieži šalát budeme potrebovať krehký šalát, pomaranč, little gem alebo čakankový puk, ďalej ešte žĺtky a hrubozrnnú horčicu.
Šalát dôkladne umyjeme, pomaranče olúpeme a rozdelíme na dieliky. Pomaranč, šalát aj little gem nakrájame na rovnaké kúsky. Vysypeme do misy a premiešame. Necháme stáť.
Z vajec použijeme na zálievku iba žĺtky, tie vložíme do menšej misky. Vajcia rozklepávame po jednom v ďalšej nádobe, aby sme si prípadným skazeným kusom neznehodnotili ostatné suroviny.
K samotným žĺtkom pridáme hrubozrnnú horčicu, premiešame a dochutíme soľou, korením, prípadne podľa chuti pár kvapkami octu.
Nakoniec prilejeme trochu kvalitného oleja a znovu dôkladne premiešame.
Hotová zálievka by mala mať takú hustotu, aby sa ľahko usadila na častiach šalátu a nestekala.
Pripravený šalát rozdelíme na porcie a až nakoniec nalejeme zálievku. Podávame ako prílohu k rôznym druhom mäsa.
Na steaky si pripravíme marinádu z nasekanej bazalky, cibuľky, citrónovej šťavy, soli, korenia, oleja. V mise dôkladne premiešame a vložíme mäso, necháme 1 hodinu odležať a potom grilujeme metódou priameho grilovania po dobu 4 - 6 minút z každej strany.