Hovädzí steak s rascou a rozmarínom

Hovädzí steak s rascou a rozmarínom

Počet porcií: 2 - 3
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 minút

Suroviny:

  • 750 g steakov zo zadného hovädzieho
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • 2 x medzi prstami mletej rasce
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 dcl kvalitného oleja
  • soľ, korenie

Postup:

Na steak s rascou a rozmarínom si pripravíme mäso hovädzie zadné nakrájané na plátky. Mäso naklepeme, osolíme a okoreníme. Odložíme bokom a budeme sa venovať príprave marinády. Do väčšej misy nalejeme olej, pridáme prelisovaný alebo jemne nasekaný cesnak, nasekané lístky rozmarínu a mletú rascu. Všetko zamiešame a do marinády vložíme nasolené mäso. Necháme marinovať cca 1 hodinu. Naložené mäso vkladáme na stred grilovacieho roštu, do ktorého sme vyskúšali sadu Gourmet BBQ Sear Grate. Mäso grilujeme na strednom žiare po dobu 8 - 10 minút z každej strany. Hotové steaky ponecháme v teple 5 - 8 minút odležať. Podávame s čerstvým pečivom a zeleninovou oblohou.

Na hovädzí steak s rascou a rozmarínom si pripravíme čerstvé kvalitné mäso z mladého býka, cesnak, mletú rascu, rozmarín, kvalitný rastlinný olej, soľ a korenie.
Mäso naklepeme, osolíme a okoreníme. Odložíme bokom a pripravíme si marinádu.
V mnohých receptoch na grilovanie je súčasťou marinád a nakladacích zmesí cesnak, ten je síce zdravý, ale niekedy dokáže náš žalúdok pekne potrápiť. Pokiaľ ale zo strúčikov cesnaku vyberieme zo stredu malý zelený klíčik, bude cesnak oveľa lepšie stráviteľný.
Z čerstvého rozmarínu otrháme malé lístky, vetvičky vyhodíme, lístky nasekáme najemno a vsypeme do pripravenej misy.
Odmerané množstvo oleja prilejeme k cesnaku a sekaným lístkom rozmarínu. Opatrne pridáme dve štipky mletej rasce.
Do vzniknutej marinády vložíme nasolené mäso. Necháme marinovať cca 1 hodinu.
Naložené mäso vkladáme pomocou grilovacieho náčinia na stred grilu. My sme mali k dispozícii gril Weber One-Touch Premium 57 s deleným roštom, kde možno meniť stred. Môžeme použiť panvicu, wok panvicu, steakovú mriežku a ďalšie.
Mäso grilujeme na strednom žiare po dobu 8-10 minút z každej strany. Priebežne kontrolujeme.
Na fotografii detail sady Gourmet BBQ Sear Grate. S touto stredovou mriežkou dokážeme vytvoriť na mäse mriežkovanie typické pre steaky.
Hotové mäso odložíme do tepla odpočinúť 5-8 minút.
Teplotu vnútri steaku kontrolujeme pomocou termosondy.
Servírujeme teplé na nahriatych tanieroch, ako prílohu podávame čerstvú zeleninu a čerstvé pečivo. Hosťom môžeme ponúknuť tiež omáčku ku grilovanému mäsu Weber.
Steak s rascou a rozmarínom je veľmi lákavý.