Hovädzie soté

Hovädzie soté

Počet porcií: 2 - 4
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 minút


Suroviny:

1 steak z hovädzieho boku
4 lyžice rastlinného oleja

Na marinádu:

  •     3 strúčiky cesnaku
  •     1 - 3 chili papričky
  •     1/4 hrnčeka koriandra
  •     3 lyžice hnedého cukru
  •     1/3 hrnčeka sójovej omáčky
  •     1/4 hrnčeka limetkovej šťavy

Na ochutenie:


1/2 hrnčeka nasekaných, nasucho opražených orechov, najlepšie arašidy, nasekaná zelená petržlenová vňať

Postup: V miske zmiešame všetky suroviny na marinádu, mäso nakrájame naprieč na dlhé tenké plátky a napichneme na ihly. Ihly rozložíme do plochej nádoby a zalejeme marinádou a necháme 30 minút marinovať. Gril rozkúrime na priame grilovanie. Rošt potrieme olejom a uložíme naň pripravené ihly tak, aby nechránené konce ihiel smerovali od ohňa. Mäso grilujeme 1 - 2 hodiny z každej strany, počas grilovania ešte raz potrieme zvyšnou marinádou. Podávajte s omáčkou podľa chuti.

K príprave hovädzieho soté budeme potrebovať steak z hovädzieho boku, rastlinný olej, soľ, korenie, cesnak, chili paprčiky, koriander, hnedý cukor,
Najskôr sa pustíme do marinády. Do sklenenej misy vytlačíme 1/4 hrnčeka limetkovej šťavy.
Pridáme na malé kúsky nakrájané chilli papričky ...
.... potom čerstvý koriander ...
... a nepostrádateľný cesnak.
Steak z hovädzieho boku nakrájame na malé rezančeky.
Kúsky hovädzieho boku napichujeme na drevené špajdle alebo kovové špízy.
Keď máme mäso napichané na špajle, môžeme sa pustiť do marinovania.
Všetky hovädzie špízy namáčame v marináde, ktorú sme si predtým pripravili.
Marinované hovädzie soté kladieme na rozpálený rošt, skôr bližšie k stredu.
Pre zvýraznenie chuti môžeme špízy ešte raz potrieť našou marinádou.
Hovädzie soté grilujeme 1-2 minúty z každej strany.
Hovädzie soté podávame s opečeným pečivom a čerstvou zeleninou.