Hovädzí guláš

Hovädzí guláš

Počet porcií: 6
Náročnosť: stredne ťažké
Čas prípravy: 1 - 1,5 hodiny

Suroviny:

  • 1 kg hovädzieho predného mäsa
  • 30 dkg cibule
  • soľ, korenie
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • 1 - 1 1/2 litra vývaru
  • 2 lyžice nerozpustenej masti
  • 10 dkg hladkej múky
  • 2 - 3 čerstvé zelené tenkostenné papriky

Postup: Pekné hovädzie predné mäso kúpime u osvedčeného predajcu. Mäso ak je potrebné odblaníme a pokrájame na úhľadné kocky o hrane približne 3 cm. Do roztopeného grilu vložíme liatinovú panvicu Wok. V panvici rozohrejeme masť, na ňu nasypeme na kocky nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme do zlatohneda, na krátku chvíľu prisypeme oba druhy papriky a hladkú múku. Z týchto surovín máme pripravený základ pre guláš. Na základ vložíme kocky hovädzieho mäsa a necháme "zatiahnuť" a ľahko osmažiť. Osolíme, okoreníme a zalejeme vriacim vývarom. Za občasného miešania necháme pod vekom grilu dusiť po dobu 40 minút. Tesne pred dokončením pridáme na tenké prúžky nakrájané zelené papriky. Podávame s chlebom, zdobené vetvičkou petržlenu a kolieskami cibule. Na servírovanie môžeme použiť aj vydlabaný malý bochník chleba.

Na hovädzí guláš si pripravíme pekné predné hovädzie z mladého kusa, mäso sa oplatí kupovať u osvedčeného predajcu najlepšie priamo od chovateľa. Tak máme zaručené, že bude mäso vynikajúcej kvality. Ďalej potrebujeme cibuľu, soľ, korenie, sladkú a pálivú papriku, vývar, masť, hladkú múku a zelené tenkostenné papriky.
Mäso najprv, ak je treba, odblaníme a pokrájame na úhľadné kocky o hrane cca 3 cm.
Nakrájané mäso odložíme chvíľu bokom a budeme sa venovať príprave grilu. My sme mali možnosť vyskúšať kotlový gril na drevené uhlie Weber One - Touch Premium 57 s grilovacím roštom s vymeniteľným stredom.
Do základu pre guláš si nakrájame na jemno predpísané množstvo cibule.
Do stredu grilu Weber One-Touch Premium sme do stredu s vymeniteľným roštom vložili ťažkú liatinovú panvicu Wok. V panvici wok rozohrejeme predpísané množstvo masti.
Na rozpálenej masti osmažíme dozlata nakrájanú cibuľku, k osmaženej cibuľke prisypeme nakrátko oba druhy papriky a hladkú múku. Z týchto surovín nám vznikne základ pre vynikajúci guláš.
Na pripravený základ z masti, cibule, papriky a múky vložíme kocky mäsa a premiešame.
Mäso premiešame dôkladne so základom, prehrejeme a kúsky mäsa necháme zatiahnuť.
Zatiahnuté mäso by nemalo byť v žiadnom mieste napovrchu surové. V tejto fáze osolíme a okoreníme.
Zmes mäsa a základu v panvici zalejeme dostatočným množstvom vývaru. Najlepší je samozrejme doma uvarený z kostí.
Ochutnáme a ešte môžeme dokoreniť soľou a korením. Za občasného miešania necháme pod vekom grilu dusiť po dobu 40 minút.
Pre milovníkov ostrých pokrmov možno pridať do gulášu jednu až dve farebné feferónky.
Zelené tenkostenné papriky rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame ostrým nožom na tenké prúžky.
Tesne pred koncom varu pridáme do guláša nakrájané prúžky paprík. Necháme zmäknúť a môžeme podávať.
Podávame s chlebom, ozdobené vetvičkou petržlenu a kolieskami cibule. Na servírovanie môžeme použiť aj vydlabaný malý bochník chleba.