Hamburger s bylinkovým maslom

Hamburger s bylinkovým maslom

Počet porcií: 4 - 6
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 30 - 45 minút


Suroviny:

  • 750 g mletého hovädzieho mäsa
  • 4 plátky bylinkového masla hrubé cca 1,5 cm
  • soľ, korenie
  • 4 plátky slaniny
  • 4 plátky obľúbeného syra
  • 4 žemle na hamburgery

Na oblohu: šalátové listy, cibuľa, paradajky, kečup, horčica, majonéza podľa chuti

Postup: Mleté mäso rozdelíme na 4 diely. Z každého utvoríme tučný bochníček naplnený plátkom bylinkového masla. Osolíme a okoreníme a dáme na 30 minút do chladničky vychladiť. Gril rozohrejeme na priame grilovanie. Pripravené hamburgery rozložíme na rošt, znova osolíme a okoreníme. Grilujeme z každej strany 5 - 7 minút. Po upečení skontrolujeme termosondou teplotu, ktorá by mala byť vo vnútri 71 stupňov. Medzitým na kraji roštu opečieme plátky slaniny opečené odložíme bokom na obrusy, aby odkvapkal prebytočný tuk. Žemle rozkrojíme a potrieme maslom a opekáme 30 sekúnd až 1 minútu. Konečnou fázou je vytvorenie finálneho hamburgeru. Na dolnú polovicu každej žemle dáme list šalátu naň cibuľu a paradajku. Hore potom teplý hamburger so slaninou a syrom. Dochutíme podľa vlastnej fantázie a chuti a priklopíme druhým dielom žemle.

Zo všetkého najskôr si pripravíme všetky potrebné suroviny. Na hovädzí hamburger budeme potrebovať minimálne 750 gramov hovädzieho mletého mäsa, slaninu, syr, paradajky, ľadový šalát, cibuľu, kečup, horčicu, alebo i majonézu.
Najskôr si mleté mäso rozporcujeme. Gramáž jednotlivých burgerov je každého vec
Ak máme mäso rozdelené na jednotlivé hamburgery, naporcujeme si tiež bylinkové maslo.
Do každého hamburgeru vtlačíme kúsok bylinkového masla a mäso opäť vymiešame do malého bochníka.
Bylinkové maslo sa počas grilovania vo vnútri mäsa rozpustí a dodá mu fantastickú chuť.
Nesmieme zabudnúť ani na soľ a korenie.
Hamburgery kladieme na rozpálený rošt a grilujeme priamou metódou z každej strany cca 5-7 minút.
Hamburgery by mali mať v čase odobrania z roštu teplotu 71° Celzia. Ak neveríte svojmu odhadu, použite termosondu, ktorá meria s maximálnou presnosťou.
Ešte než sa hamburgery urobia dáme na rozpálený rošt tiež slaninku, napríklad anglickú, ale môže byť aj iná.
Aby bol hamburger naozaj dokonalý, dáme na gril rozpiecť tiež žemle, ktoré predtým môžeme potrieť maslom.
Rozpečenú žemľu potrieme podľa chuti kečupom, horčicou alebo majonézou, pridáme ľadový šalát, mäso ...
... pridáme opečenú slaninu a plátkový syr.
Nemala by chýbať ani osviežujúca paradajka a kto chce, môžete si na hamburger kvapnúť ešte trochu kečupu, horčice alebo majonézy.
Hamburger priklopíme druhou polovicou žemle, poriadne stlačíme a môžeme servírovať.
Tradičnou prílohou k hamburgeru sú hranolky. Môžeme ale použiť aj americké zemiaky, krokety, alebo napríklad nejaký šalátik.