Grilovaný steak z falošnej sviečkovej

Grilovaný steak z falošnej sviečkovej

Počet porcií: 4
Náročnosť: stredne ťažké
Doba prípravy: 45 minút

Suroviny:

  • 4 steaky z falošnej sviečkovej
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 1 hrnček červeného vína
  • 1/2 hrnčeka paradajkového pretlaku
  • 3 štipky sušeného tymiánu
  • mleté čierne korenie
  • 2 -3 lyžice nasekaných lístkov rozmarínu.
  • morská soľ


Z vína, vývaru, paradajkového pretlaku, tymiánu a korenia zvaríme omáčku ku steakom. Varíme tak dlho, kým nemáme ½ pôvodného objemu. Mäso na falošnú sviečkovú necháme pred prípravou pri izbovej teplote. Potrieme olejom a posypeme rovnomerne nasekanými lístkami rozmarínu. Po 30 - 40 minútach grilujeme na priamom žiare z oboch strán po dobu 4 - 6 minút podľa požadovaného stupňa prepečenia. Falošnú sviečkovicu zložíme z grilu a uložíme do tepla "dôjsť". Omáčku znovu prehrejeme. Ako príloha sú vhodné restované alebo americké zemiaky.

Na steak z falošnej sviečkovej si pripravíme pekné steaky. Najlepšie je kupovať mäso u známeho mäsiara alebo priamo od chovateľa. Ďalej nám nesmie chýbať hovädzí vývar, červené víno, paradajkový pretlak, tymián - čerstvý alebo sušený, korenie rozmarín a soľ.
Pred grilovaním necháme mäso 30 - 40 minút pri izbovej teplote. Plátky naklepeme tĺčikom na mäso alebo tupou stranou noža. Viac tu: http://www.grilykrby.cz/album/fotogalerie-grilovany-steak-z-falesne-svickove/#steak-z-falesne-svickove-320-jpg
V mise zmiešame olej so sekaným tymiánom a rozmarínom. Pred vložením mäsa do oleja s bylinkami mäso osolíme a okoreníme.
Pri solení a korenení sme používali Weber koreničky so silikónovým povrchom a vnútorným mlecím keramickým systémom.
Pri príprave steakov je pre chuťovú výraznosť lepšie používať zmesi rôznych farieb korenia. Čerstvo namleté korenie má výraznú arómu.
Naložená falošná sviečková v marináde s čerstvými bylinkami. Takto necháme marinovať po dobu 30 - 40 minút. Potom vkladáme do grilu rozohriateho na priame grilovanie a upravujeme po dobu 4 - 6 minút do požadovaného stupňa prepečenia.
Pretlak, víno, vývar a korenie zvaríme v kastróliku na grile alebo na variči na 1/2 pôvodného objemu. Touto omáčkou steaky pri servírovaní polievame.
Ukážka servírovania
Pre milovníkov ostrých pokrmov môžeme omáčku vylepšiť feferónkou či čili.