Flank steak so špargľou

Flank steak so špargľou

Počet porcií: 3-4
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 50 minút

Suroviny:

  • 1 steak z hovädzieho pupku - flank steak 5 lyžíc sójovej omáčky
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžice vína
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 chilli paprička alebo tabasco
  • 2-3 cibule
  • 4 lyžice sezamu
  • hrubá soľ
  • pohárik špargle
  • olivový olej
  • zelená petržlenová vňať

Postup: Sójovú omáčku rozšľaháme s cukrom, octom, olejom, cesnakom, a chili. K tomuto pridáme cibuľku a koriander. Steak vložíme do sklenenej nádoby, zalejeme marinádou a mäso v nej vykúpeme, mäso môžeme niekoľkokrát obrátiť. Na posyp orestujeme sezam po dobu 2 minút na suchej panvici. Spolu so soľou vymiešame v keramickej mise. Špargľu pripravíme osušíme, kúsky potrieme olejom. Grilujeme na strednom žiare. Najprv pripravíme steak, ktorý grilujeme približne 10 minút, kým nie je prepečený doružova. Necháme odpočívať, pripravíme si špargľu. Zo steaku nakrájame šikmo tenké plátky a posypeme sezamom. Podávame so špargľou, posypané petržlenovou vňaťou.

Na prípravu grilovaného flank steaku so špargľou budeme potrebovať hovädzí pupok, cesnak, olivový olej, tabasco, cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, špargľu, víno a sezamové semienka.
Najprv sa pustíme do marinády. Preto si do sklenenej misy nalejeme červené víno.
Pridáme asi päť lyžíc sójovej omáčky ...
... a dve lyžice hnedého cukru.
Potom prichádza na rad olivový olej ...
... a potom nadrobno nakrájaná cibuľa.
Ďalej si nakrájame čili paprčiku ...
... a pridáme ju do marinády.
Marinádu máme hotovú a môžeme tak do nej vložiť mäso.
Marináda musí prestúpiť každučký kúsok mäsa.
Flank steak položíme na rozpálený rošt. Grilujeme na strednom žiare.
Presné údaje o teplote vo vnútri steaku najlepšie zistíme pomocou termosondy.
Sezamové semienka vymiešame spolu so soľou v keramickej miske.
Na suchej panvici orestujeme sezam, ktorým hotový flank steak posypeme. Potom si osušíme a olúpeme špargľu a tiež ju položíme na rozpálený grilovací rošt.
U hovädzích steakov je nesmierne dôležitá miera prepečenia.
My dávame prednosť medium rare.
Flank steak so špargľou a posypaný sezamovými semienkami servírujeme s čerstvou zeleninou a chlebom, či iným pečivom.