Ananásový koláč na grile

Ananásový koláč na grile

Počet porcií: 8
Náročnosť: stredne ťažké
Čas prípravy: 1 hodina

Suroviny:

  • 1 ananás nakrájaný na kolieska
  • 2 lyžice masla
  • smotana (4 lyžice)
  • mletá škorica

Cesto:

  • 10 dkg hladkej alebo polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 180 ml kyslého mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ masla alebo Hery
  • 15 dkg cukru
  • 1 lyžica kakaa

Postup:

Ananás pokrájame na rovnako hrubé kolieska, ugrilujeme na rošte grilu. Do stredu grilu vložíme liatinovú panvicu. Na panvici zmiešame smotanu s hnedým cukrom, mletou škoricou a maslom. Prevaríme na karamel. Zložíme z grilu a na karamel naukladáme kolieska grilovaného ananásu. Zo surovín na cesto vymiešame tekuté cesto a ananás zalejeme. Pečieme pozvoľna pod vekom grilu. Skúšku prepečenia vykonáme vpichnutím špajle, ak je suchá, môžeme koláč vyklopiť. Podávame teplý aj studený. Môžeme dozdobiť šľahačkou.

Čerstvý ananás okrájame nožom, potom šikmo vykrojíme tvrdé zvyšky. Ananás nakrájame na rovnako hrubé plátky. Vykrojíme tvrdé stredy.
Na krájanie použijeme ostrý, najlepšie filetovací nôž.
Plátky ananásu grilujeme priamo na rošte do chvíle kým budú mať typické zlatohnedé mriežky.
Do liatinovej panvice vložíme maslo a rozohrejeme, pridáme smotanu, hnedý cukor a škoricu, opatrne zvaríme na karamel.
Panvicu s karamelom zložíme z grilu a odložíme nabok. Pripravíme si grilovaný ananás.
Plátky ananásu pripravené už k odobratiu z grilu.
Do panvice s karamelom naukladáme plátky grilovaného ananásu a pripravíme si cesto na zaliatie.
Do misy nasypeme múku, kypriaci prášok do pečiva, cukor, kakao a vanilkový cukor. Premiešame všetky sypké suroviny a postupne začneme pridávať ďalšie prísady.
Vajcia rozklepneme a pridáme k múke, prilejeme mlieko a rozpustené maslo. Vareškou vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
Cestom zalejeme pripravený ananás na karameli, uhladíme a vložíme späť do grilu. Pečieme po dobu cca 30 minút.
Koláč pečieme pod poklopom, občas skontrolujeme. Horúce brikety rozhrnieme k stranám grilu, inak by sa mohol koláč pripáliť.
Ananásový koláč tesne po vložení do grilu, zaliaty surovým cestom.
Upečený koláč vyklopíme na rovnú podložku a necháme vychladnúť.
Ananásový koláč podávame teplý aj studený, doplnený kopčekom šľahanej smotany.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít