Bravčový bok s estragónom a cesnakovo-paprikovou omáčkou

Bravčový bok s estragónom a cesnakovo-paprikovou omáčkou

Počet porcií: 2 - 4

Náročnosť: Ľahké

Čas prípravy: cca 1 hodina


Suroviny:

  • 1 kg bravčového boku bez kosti s kožou
  • 2 - 3 lyžice estragónovej koreniacej zmesi
  • trochu oleja

Suroviny na cesnakovo-paprikovú omáčku:

  • 2 väčšie červené papriky
  • 10 lyžíc kyslej smotany
  • 8 lyžíc majonézy
  • 2 lyžice najemno nasekanej čerstvej bazalky
  • 4 lyžičky najemno rozotretého cesnaku
  • 2 lyžičky octu balsamico
  • 1/4 lyžičky soli


Postup: Mäso položíme na doštičku, kožu pokrájame na malé štvorčeky, polejeme trochou oleja a rukami vmasírujeme do mäsa. Suchú koreniacu zmes s estragónom, ktorú si pripravíte veľmi ľahko s pomocou nášho receptu votrieme do mäsa a odložíme do chladu aspoň na 1 1/2 hodiny. Grilujeme na strednom žiare metódou nepriameho grilovania cca 1 hodinu podľa veľkosti kusu mäsa. Musíme častejšie kontrolovať, občas potrieť trochou oleja. Podávame s výbornou cesnakovou omáčkou s grilovanou paprikou.

Postup na cesnakovo-paprikovú omáčku: papriky ugrilujeme nad priamym stredným žiarom približne 12 - 16 minút kým šupka nesčernie. Papriky priebežne otáčame. Hotové prenesieme do misky a necháme vychladnúť. Opatrne odstránime tenkú šupku a semienka, mäkkú dužinu nakrájame na malé kúsky a vmiešame k ostatným surovinám. V chlade necháme odležať aspoň 20 minút. Omáčka je vhodná ku všetkým druhom mäsa vrátane zeleniny.

Soľ je nad zlato a preto bravčový bok dôkladne osolíme.
Potom bravčový bok polejeme troškou olivového oleja.
Na rad prichádza suchá estragónová koreniaca zmes.
Bok okoreňte zo všetkých strán.
Dochutený bravčový bok položíme na dôkladne rozpálený rošt.
Bravčový bok s estragónom grilujeme na nepriamom žiare po dobu jednej hodiny.
K bravčovému boku si môžeme pripraviť jednoduchú cesnakovo-paprikovú omáčku.
Do omáčky patria taktiež grilované červené papriky.
Aby sa všetky chute ako sa patrí prepojili, omáčku poriadne premiešame.
K bravčovému boku s estragónom a cesnakovo-paprikovou omáčkou podávame čerstvú zeleninu s pečivom.